Volledig scherm
© Thinkstock

Olifant in dierentuin Praag maakt schilderijen

In de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag loopt een olifant rond die schilderijen maakt. Haar kunstwerken brengen duizenden euro's op, aldus verschillende plaatselijke kranten.

De verzorgster van Shanti, een vrouwelijke, Aziatische olifant in de zoo van Praag, leerde haar schilderen door te tonen hoe ze een verfborstel vastpakt met haar slurf. 'Het duurde ongeveer twee weken tot ze het onder de knie had', zegt een woordvoerster van de Praagse dierentuin. 'Schilderen is een deel van ons verrijkingsprogramma om de dieren gezonder en gelukkiger te maken. De grootste motivatie voor Shanti is natuurlijk voedsel.'

Uiteindelijk begon de olifant echte schilderijen te maken op doek. Na een drietal maanden had ze geen hulp meer nodig van haar verzorgster. In totaal schilderde de dikhuid twaalf 'kunstwerken'. Die werden geveild en brachten alles samen ongeveer 5.000 euro op. De opbrengst wordt gebruikt voor veterinair materiaal voor een dierentuin in Sri Lanka.

Eén probleem is er: sinds Shanti werd overgebracht naar een nieuw verblijf in de dierentuin, heeft ze geen verfborstel meer vastgepakt. 'We moeten gewoon wachten tot Shanti een nieuwe golf van creativiteit krijgt', zegt de curator van de galerij waar de werken van de olifant hangen.