Volledig scherm
Julie van Espen. © BELGA

OM Antwerpen vindt na moord op Julie geen andere risicozaken

Het Antwerpse Openbaar Ministerie heeft geen risicovolle zedenzaken gevonden die versneld voor de rechter moeten komen. Er is dan ook geen aanleiding om mensen aan te houden die vrij zijn in afwachting van hun hoger beroep, maar een risico voor de samenleving kunnen zijn. 

Dat concludeert het parket na het met spoed doorlichten van 77 langlopende zaken na de moord op de Antwerpse studente Julie Van Espen.

De 23-jarige vrouw werd zaterdag omgebracht door de 39-jarige Steve B. De man was in juni 2017 wegens verkrachting tot vier jaar celstraf veroordeeld. Daartegen ging hij in beroep maar het proces werd steeds uitgesteld door personeelstekort. B. heeft bekend dat hij bij het Albertkanaal op een willekeurig slachtoffer zat te wachten. De studente werd op weg naar een afspraak van haar fiets gesleurd.

Volgens de woordvoerder zijn vorige maand 58 zaken op de rol gezet voor mei en juni. Daar zitten ook zedenzaken bij, maar er zijn ‘geen aanwijzingen’ voor hoge risico’s. In september worden de andere dossiers behandeld. Daar zijn geen ‘slachtoffergevoelige’ zaken bij. ,,Maar we hebben geen glazen bol. Je kunt nooit iets uitsluiten’', aldus de woordvoerder.

Stewards voor mars

Ondertussen is de organisatie van de stille mars tegen seksueel geweld die zondagmiddag in Antwerpen wordt gehouden nog op zoek naar 400 stewards. ,,Geen stewards, geen mars”, laat de organisatie weten.

De stad heeft de mars goedgekeurd, maar de organisatie moet wel zelf voorzien in 400 stewards. Op dit moment geven al 7.000 mensen aan mee te zullen lopen. Stewards kunnen zich online aanmelden.

De organisatoren willen in Antwerpen protesteren tegen seksueel en ander geweld in het algemeen en steun uitspreken aan slachtoffers ervan. ,,In stilte maar hopelijk in grote getale zullen wij actie voeren tegen een juridisch beleid dat faalt en slachtoffers van seksueel en ander geweld in de steek laat”, klinkt het bij de organisatie. ,,Door talrijk aanwezig te zijn, vragen wij beleidsmakers om daadkrachtiger op te treden tegen daders en straffen te verhogen.”

Volledig scherm
Een stille waken voor de vermoorde Julie van Espen. © BELGA