OM: Getuigen van afvuren BUK-systeem MH17 gezocht

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17, is op zoek naar getuigen. Het OM hoopt dat zo iets te weten te komen over het transport, de aanwezigheid en het gebruik van een BUK-raketinstallatie in de dagen rond de vliegramp in Oost-Oekraïne. Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien. De oproep is vandaag internationaal verspreid.

Volledig scherm
© YouTube

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket. ,,Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is'', benadrukt het OM. ,,Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken.''

Het AD sprak al eerder met getuigen die de BUK-raket door het stadje Snizjne zagen rijden. Zij wezen aan vanaf welke plek de raket is afgeschoten.  Het hele onderzoek is hier te vinden.

Online video
De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations. De video van de oproep toont het transport van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash.

In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie nuttig kunnen zijn. Russisch sprekende getuigen kunnen met hun informatie terecht op de website van het Joint Investigation Team (JIT): www.jitmh17.com.

Wat wordt er in de gesprekken gezegd?

De ochtend voor de crash wordt een gesprek gevoerd tussen separatisten:

,,Waar moeten we deze schoonheid lossen?'', wordt er gevraagd. Even later in het gesprek: ,,Ja, ja, ja BUK.'' Vervolgens wordt er nog een bevestiging gevraagd. ,,BUK?'' ,,Ik heb hem.''

Daarna zegt een van de separatisten: ,,... Het moet ergens gelost worden om het te verstoppen.'' ,,Is er een bemanning bij?'', vraagt een ander. ,,Ja, er is een bemanning bij'', krijgt hij als antwoord.

Dan reageert de eerste spreker. ,,Je hoeft het nergens te verstoppen, het gaat er nu naartoe. Heb je begrepen waar?'' ,,Ik heb het begrepen'', antwoordt de ander. ,,Maar ze hebben op zijn minst tijd nodig...''

Gesprekken
In afgeluisterde gesprekken met - volgens het Openbaar Ministerie - separatisten in Oekraïne blijkt dat voor de ramp met vlucht MH17 in het rampgebied BUK-raketten waren opgesteld. Nadat het vliegtuig is neergestort zijn er twee gesprekken afgetapt over het terugtrekken van de installatie: eerst naar het rebellengebied en toen naar Rusland.

De afgeluisterde gesprekken zijn afkomstig van de geheime dienst van Oekraïne, SBU. In twee van de gesprekken wordt het wapensysteem BUK met naam genoemd.


Stichting tevreden
De Stichting Vliegramp MH17 is tevreden met de internationale zoektocht van het Openbaar Ministerie naar getuigen. ,,Wij vinden dat het Openbaar Ministerie zo veel mogelijk bewijzen moet verzamelen om de daders op te sporen en te straffen'', zei waarnemend voorzitter Dennis Schouten van de stichting in een reactie.