Volledig scherm
© ANP

OM kan Rutte niet vervolgen om asielbeleid

Het Openbaar Ministerie kan premier Mark Rutte en de Staat niet vervolgen om het asielbeleid. Dat heeft het OM woensdag laten weten. Begin november deed Bram Moszkowicz, partijleider van VoorNederland (VNL), aangifte tegen het kabinet.

VNL wilde zo proberen een einde te maken aan het huidige asielbeleid. Maar het OM heeft niet de bevoegdheid om de Staat te vervolgen en daarmee ook Rutte, omdat hij optreedt namens de overheid. Zij hebben strafrechtelijke immuniteit. De aangifte is daarom niet-ontvankelijk.

Oud-advocaat Moszkowicz zette in op twee wetsartikelen die volgens hem zijn overtreden, artikel 99 en 104. In artikel 104 gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand, in een tijd van oorlog. ,,Nederland neemt Syrische asielzoekers op, daar zitten mogelijk IS-jihadisten tussen'', zei Moszkowicz.

Verder vond hij dat het wetsartikel wordt overtreden waarin staat dat iemand strafbaar is als die onderhandelingen expres ten nadele van de Staat voert. Hij doelde daarmee op de door Rutte gevoerde onderhandelingen met de EU-lidstaten, over de verplichte herverdeling van duizenden asielzoekers in Nederland.