Volledig scherm
Verdachte Stewart Weldon © Springfield Police Department

Om kapot achterlicht aangehouden automobilist blijkt seriemoordenaar

De Amerikaanse politie heeft een morbide vondst gedaan nadat ze een 40-jarige man aanhield wegens een kapot achterlicht. Niet alleen bleek hij een ontvoerde vrouw in zijn auto te hebben, bij hem thuis werden afgelopen dagen drie ontzielde lichamen ontdekt.

De politie van Springfield, Massachusetts, maande de 40-jarige Stewart Weldon een week geleden te stoppen nadat ze hem zagen rijden met kapot achterlicht. Weldon ging er echter vandoor en kon pas na een achtervolging worden aangehouden.

In de auto troffen agenten vervolgens een zwaargewonde passagier aan. De vrouw was volgens de politie ,,zwaar overstuur en door tranen overmand" en vertelde dat Weldon haar al een maand vasthield in zijn woning. Gedurende de kidnap was ze verkracht en geslagen. ,,Hij gaat me vermoorden," zei ze volgens CNN tegen de agenten. 

Haar verwondingen ontstonden doordat een in woede ontstoken Weldon de vrouw had bewerkt met een hamer. De vrouw, die een bekende van hem zou zijn, is naar het ziekenhuis gebracht. Daar lag ze vrijdag nog steeds. Volgens de politie zal ze de ontvoering overleven.

Toen  rechercheurs de woning van Weldon te Springfield donderdag en vrijdag doorzochten, vonden ze drie lichamen. Momenteel doen pathologen onderzoek, om de doodsoorzaak te achterhalen en de slachtoffers te identificeren. Bij de huiszoeking werd bovendien een kind gevonden, dat meteen door de kinderbescherming is meegenomen.

Volledig scherm
Rechercheurs doorzoeken het huis van verdachte Weldon aan de Page Boulevard, in het Amerikaanse Springfield. © AP

Borg van 1 miljoen

Weldon woonde sinds twee jaar in het huis, dat volgens het Kadaster op naam van zijn moeder staat. Het onderzoek is nog in volle gang en focust zich op de garage en tuin bij de woning. Onderzoekers gebruiken onder meer een grondradar om te zoeken naar begraven objecten. ,,Het onderzoek kan nog dagen, zo niet langer duren," zei  Anthony Gulluni, namens de politie van Springfield.

Weldon is vastgezet en heeft een borg van 1 miljoen dollar op zijn hoofd gekregen. Hij beweert desalniettemin onschuldig te zijn. De 40-jarige verdachte
 blijkt geen onbekende van politie en justitie. In 2007 werd hij al veroordeeld voor een overval en diefstal. Ook in de staat Massachusetts, in het Noord-oosten van de VS, is hij aangehouden wegens mishandeling, inbraak en een overval. Daarvoor zat hij ook gevangenisstraf uit. 

Afgelopen oktober werd Weldon in Springfield - een stad van ruim 150.000 inwoners circa honderd km ten westen van Boston, beschuldigd van het aanranden van een vrouw op straat. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig en beet een politieman in het been.

'Een boze man'

Omwonenden reageren geschokt. Hoewel het huis van verdachte Weldon in een druk deel van de stad staat, hebben ze niks gemerkt. Buurvrouw LeAnne Lumiere beschrijft verdachte Weldon tegenover het lokale CBS Boston als 'rustig' en 'in zichzelf gekeerd'. ,,Hij zag er raar uit en leek een boze man."  

Een andere buurtbewoonster is erg van slag. ,,Als hem niet staande hadden gehouden vanwege het achterlicht, was niemand er ooit achter gekomen'', zei een 23-jarige vrouw tegen de Boston Globe. ,,Het is doodeng.''

Volledig scherm
Een forensisch onderzoeker betreedt de met linten afgezette plaats van delict in Springfield © AP