Volledig scherm
Sinds de vulkaan as uitbraakt, is het gehele gebied onder een dikke laag bedolven. © AP

Omgeving Filipijnse vulkaan tot verboden gebied verklaard: ‘Alsof er altijd een pistool op je wordt gericht’

De Filipijnse autoriteiten verbieden mensen nog langer in de gevarenzone bij de vulkaan Taal te komen. Daar kan op korte termijn een grote eruptie plaatsvinden, waarschuwen experts. De ten zuiden van de hoofdstad Manilla gelegen vulkaan braakt al ruim een week as uit.

Volledig scherm
De autoriteiten verbieden bewoners nog langer bij de vulkaan te verblijven. © Getty Images

De vulkaan begon op 12 januari as de lucht in te spuwen. Zo’n 110.000 mensen zochten een veilig heenkomen in evacuatiecentra, zoals scholen en sporthallen. Evacués keren soms tijdelijk terug naar huis, bijvoorbeeld om schoon te maken, vee te voeren of spullen op te halen.

Een topfunctionaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat daaraan een einde moet komen. Het is de bedoeling dat niemand nog toegang krijgt tot het gebied rond de vulkaan. ,,Het is gevaarlijk, daarom hebben we het afgesloten.’’ Ook toeristen moesten het gebied verlaten.

Deuren sluiten

Volledig scherm
Een bewoner van het gebied rond de vulkaan veegt as van het dak van zijn woning. © AFP

Een aantal winkels en restaurants in toeristenoord Tagaytay opende de deuren echter weer, toen de vulkaan wat kalmeerde. De lokale overheid roept ondernemers op de deuren weer te sluiten. ,,We hebben hen gevraagd hun bedrijven te sluiten, om te voorkomen dat toeristen naar het gebied komen’’, klinkt het.

Seismologen zeggen dat mensen in een straal van 14 kilometer rond de Taal veel gevaar lopen bij een eruptie. ,,Er is nog steeds gevaar, dat is niet afgenomen’’, zegt het hoofd van de seismologische dienst van het land. De vulkaan bevindt zich op tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

Dodelijke vulkaan

De Taal is een van ‘s werelds kleinste actieve vulkanen. Zijn omvang maakt hem echter niet minder dodelijk. De vuurspuwende berg maakte bij een uitbarsting in 1911 ruim 1300 slachtoffers. De afgelopen vijf eeuwen is de vulkaan zeker dertig keer tot uitbarsting gekomen. Meest recentelijk in 1977.

Ondanks zijn dodelijke historie is de Taal een populaire bestemming onder toeristen. De vulkaan is, als enige ter wereld, gelegen op een eiland in een schilderachtig kratermeer. De locatie staat te boek als nationaal park. De mensen die er wonen, zijn volgens de autoriteiten hun leven niet zeker. ,,Alsof er altijd een pistool op je wordt gericht.’’

Het vliegverkeer van en naar Manilla, dat ongeveer 100 kilometer van de vulkaan ligt, werd vorige week al stilgelegd, meldde de Filipijnse luchtvaartautoriteit. Ook luchtvaartmaatschappij KLM, dat niet direct naar Manilla vliegt maar via het Taiwanese Taipei, schrapte alle vluchten.

Bekijk hieronder beelden van de uitbarsting van de vulkaan.

Volledig scherm
Een fiets, dik onder de as, is een stille getuige van de vulkaan uitbarsting. © AFP
Volledig scherm
Vulkaan Taal heeft grote schade aan gebouwen en voertuigen aangericht. © AFP