Volledig scherm
Ex-adviseur van president Trump, Steve Bannon. © Photo News

Omstreden boek over Trump en Witte Huis versneld in de winkels

De publicatie van het nieuwe boek over de werking van het Witte Huis onder de Amerikaanse president Donald Trump, is vooruitgeschoven naar vandaag. 

Het boek, genaamd Fire and Fury: Inside the Trump White House, is vanaf 5 januari zowel online als in de boekwinkel te verkrijgen. Dat heeft auteur Michael Wolff aangekondigd via Twitter. Zijn aankondiging werd bevestigd door uitgeverij Henry Holt. Het boek zou aanvankelijk pas dinsdag verschijnen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
De cover van het controversiële boek. © AFP

De advocaat van Trump had donderdag gedreigd met gerechtelijke stappen wegens laster tegen Wolff en Henry Holt-baas Steve Rubin. Ook Steve Bannon is niet veilig, aldus de advocaat. Bannon, voormalig adviseur van de president, laat zich kritisch uit in Fire and Fury: Inside the Trump White House.

Zo noemt Bannon in het boek onder meer een ontmoeting van Donald Trump jr met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 'verraad, onpatriottisch en rotzooi'. Daarop reageerde de president dat Bannon 'zijn verstand verloren heeft'.

Problemen voor Bannon

Volgens de krant The Wall Street Journal is Bannon door zijn anti-Trump uitspraken in de problemen gekomen bij het ultrarechtse medium Breitbart. Hij verliet Breitbart om de campagne van Trump te leiden en hield daar een baan in het Witte Huis aan over, maar na een half jaar moest Bannon het veld ruimen. Hij keerde direct terug naar Breitbart, en Bannon en de president zouden naar eigen zeggen niet met elkaar overhoop liggen.

In onder meer Fire and Fury is Bannon onlangs begonnen zich wel degelijk negatief uit te laten over zijn voormalige baas. De bazen van Breitbart zijn hier verre van blij mee, aldus de Wall Street Journal. Het is de vraag of ze zonder Bannon kunnen; hij is immers de strateeg die het medium invloedrijk maakte.