Omstreden cricketlegende gedoodverfde nieuwe premier van Pakistan

videoImran Khan is de gedoodverfde nieuwe premier van Pakistan. De voormalige cricketsuperster was al een levende legende. 

Volledig scherm
Imran Khan © AFP

De aanstaande premier - op basis van voorlopige uitslagen - leidde Pakistan in 1992 naar de wereldtitel cricket tegen Engeland. Voor de miljoenen fans van de voormalige Britse kolonie betekende dat meer dan voor menig ander land een WK-titel voetbal en rugby bij elkaar. Toen Khan de kristallen schaal omhoog hield in Australië maakte hij er ook een particuliere zege van. De allrounder, een van de besten ooit, beloofde na de dood van zijn moeder een kankerkliniek te gaan bouwen in zijn land, wat hij ook deed. Sommigen zagen dat al meer dan een blijk van vaderlandsliefde. Het leek ook een uitgekiende aanloop naar een politieke carrière en een eerste poging af te komen van zijn imago van geld over de balk smijtende playboy.

Want dat was later het probleem van Imran Khan. Aanbeden door de natie maar lang niet altijd serieus genomen als politicus. Niet verwonderlijk als je jarenlang nieuws bent in de schandaalkranten vanwege uitspattingen in Londense nachtclubs, als je drie keer trouwt (onder meer met Jemima Goldsmith, dochter van de excentrieke miljardair James Goldsmith) en je laatste huwelijk zou zijn gesloten met een waarzegster die je vertelde dat je geen premier zult worden als je niet met haar zou trouwen. Diverse pogingen politiek naam te maken mislukten. Het bezorgde hem de spottende bijnaam ‘Imran Khan’t’ (zeg maar: het lukt Imran niet).

Vrome moslim

Maar nu lukt het hem dus wel en de transformatie is opmerkelijk. Hij blijkt plots een vrome moslim. Waar de cricketheld lang alles kon vertellen over disco’s en exclusieve nachtclubs, zijn zijn toespraken nu doorspekt met Koranteksten, aldus de Londense krant The Times. Kahn heeft begrip voor de Taliban en ook steun uitgesproken voor de wereldwijd bekritiseerde ‘godslasteringwetten’ van Pakistan, die de meest extreme moslims in de kaart spelen en al tientallen mensen het leven hebben gekost.

In zijn campagne presenteerde Khan zich als het enige alternatief voor de corrupte politieke klasse in zijn land. Bovendien heeft hij de steun van het Pakistaanse leger. Een dat blijkt genoeg. Het wordt pas de tweede keer in de geschiedenis van Pakistan dat een verkozen regering de macht overdraagt aan de volgende na een volledige termijn te hebben uitgezeten.

Sinds de onafhankelijkheid was het leger bijna de helft van de tijd aan de macht en onderging Pakistan diverse staatsgrepen. Pessimisten denken dat het niet lang zal duren voordat het leger opnieuw ingrijpt, als de herboren Imran Khan serieus werk gaat maken van zijn offensief tegen corruptie in een land waar het leger feitelijk de dienst uitmaakt.

Volledig scherm
Een deel van Pakistan viert feest na de verkiezingen nu de voormalige superster Khan heeft gewonnen. © EPA
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.