Omstreden cricketlegende gedoodverfde nieuwe premier van Pakistan

videoImran Khan is de gedoodverfde nieuwe premier van Pakistan. De voormalige cricketsuperster was al een levende legende. 

Volledig scherm
Imran Khan © AFP

De aanstaande premier - op basis van voorlopige uitslagen - leidde Pakistan in 1992 naar de wereldtitel cricket tegen Engeland. Voor de miljoenen fans van de voormalige Britse kolonie betekende dat meer dan voor menig ander land een WK-titel voetbal en rugby bij elkaar. Toen Khan de kristallen schaal omhoog hield in Australië maakte hij er ook een particuliere zege van. De allrounder, een van de besten ooit, beloofde na de dood van zijn moeder een kankerkliniek te gaan bouwen in zijn land, wat hij ook deed. Sommigen zagen dat al meer dan een blijk van vaderlandsliefde. Het leek ook een uitgekiende aanloop naar een politieke carrière en een eerste poging af te komen van zijn imago van geld over de balk smijtende playboy.

Want dat was later het probleem van Imran Khan. Aanbeden door de natie maar lang niet altijd serieus genomen als politicus. Niet verwonderlijk als je jarenlang nieuws bent in de schandaalkranten vanwege uitspattingen in Londense nachtclubs, als je drie keer trouwt (onder meer met Jemima Goldsmith, dochter van de excentrieke miljardair James Goldsmith) en je laatste huwelijk zou zijn gesloten met een waarzegster die je vertelde dat je geen premier zult worden als je niet met haar zou trouwen. Diverse pogingen politiek naam te maken mislukten. Het bezorgde hem de spottende bijnaam ‘Imran Khan’t’ (zeg maar: het lukt Imran niet).

Vrome moslim

Maar nu lukt het hem dus wel en de transformatie is opmerkelijk. Hij blijkt plots een vrome moslim. Waar de cricketheld lang alles kon vertellen over disco’s en exclusieve nachtclubs, zijn zijn toespraken nu doorspekt met Koranteksten, aldus de Londense krant The Times. Kahn heeft begrip voor de Taliban en ook steun uitgesproken voor de wereldwijd bekritiseerde ‘godslasteringwetten’ van Pakistan, die de meest extreme moslims in de kaart spelen en al tientallen mensen het leven hebben gekost.

In zijn campagne presenteerde Khan zich als het enige alternatief voor de corrupte politieke klasse in zijn land. Bovendien heeft hij de steun van het Pakistaanse leger. Een dat blijkt genoeg. Het wordt pas de tweede keer in de geschiedenis van Pakistan dat een verkozen regering de macht overdraagt aan de volgende na een volledige termijn te hebben uitgezeten.

Sinds de onafhankelijkheid was het leger bijna de helft van de tijd aan de macht en onderging Pakistan diverse staatsgrepen. Pessimisten denken dat het niet lang zal duren voordat het leger opnieuw ingrijpt, als de herboren Imran Khan serieus werk gaat maken van zijn offensief tegen corruptie in een land waar het leger feitelijk de dienst uitmaakt.

Volledig scherm
Een deel van Pakistan viert feest na de verkiezingen nu de voormalige superster Khan heeft gewonnen. © EPA
  1. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aantroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.