Omstreden Nijldam in Ethiopië wekt eerste stroom op, Egypte veroordeelt ingebruikname
Een controversiële stuwdam in Ethiopië is begonnen met het opwekken van stroom. De Grand Ethiopian Renaissance Dam, werd zondag officieel in gebruik genomen. De waterkrachtcentrale is al langer een twistpunt tussen het Oost-Afrikaanse land en Soedan en Egypte.
De stuwdam kan wanneer die in 2024 volledig af is 5150 megawatt aan stroom opwekken. Dat is meer dan een verdubbeling van de hoeveelheid stroom die Ethiopië nu opwekt. De dam krijgt dertien turbines, maar momenteel is alleen de eerste turbine aangezet. Over enkele maanden kan ook een tweede turbine aan. Het duurt ook nog enkele jaren voordat het stuwmeer achter de dam volledig gevuld is. De dam kost Ethiopië in totaal een kleine 4,5 miljard euro.
Soedan en Egypte zijn afhankelijk van de Nijl voor onder meer drinkwater voor hun bevolking. De twee landen zijn dan ook bang dat Ethiopië de toestroom van vers water kan beperken door de dam. Soedan is daarnaast bang dat de eigen waterkrachtcentrales last kunnen krijgen van de nieuwe dam. Bemiddeling van de Afrikaanse Unie in het conflict leidde tot nu toe niet tot een oplossing.
Energie-export
De Ethiopische premier Abiy Ahmed stelt echter dat Ethiopië andere landen niet wil treffen met de dam. ,,Ethiopië wil niemand kwaad doen, maar juist zorgen voor de 60 procent van onze bevolking die nog nooit een gloeilamp heeft gezien en voor onze moeders die brandhout dragen om energie te hebben.”
Volgens Abiy wil zijn land ook energie uitvoeren. Ethiopië heeft al een verbinding met Soedan en is in gesprek met Kenia over het leveren van stroom. ,,We willen ook stroom naar Europa uitvoeren”, zei Abiy. Dat zou dan via de Egyptische verbinding met dat continent moeten gebeuren. ,,Het is tijd om te stoppen met ruziën.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Machtspositie
Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de ingebruikname zondag. Volgens dat land is de stap een verdere inbreuk op de afspraken die Egypte, Soedan en Ethiopië in 2015 hebben gemaakt.
Jos Meester, senior onderzoeker van Instituut Clingendael en gespecialiseerd in de Hoorn van Afrika, volgt het geruzie over de 170 meter hoge en 1800 meter brede dam al jaren. Behalve waterbeheer speelt volgens hem ook mee wie de sterke speler is in dit deel van de wereld. De historische machtspositie van Egypte in de Hoorn van Afrika is tanende en dat komt deels doordat Egypte een aantal jaren vooral druk was met de eigen interne politiek, aldus Meester.
,,Tijdens de Arabische Lente heeft Ethiopië zijn kans geroken. Egypte kon minder bezig zijn met de buurlanden. Er ligt historisch gezien een koloniaal verdrag dat Egypte en Soedan zijn overeengekomen toen ze allebei nog onder Brits mandaat stonden. Daarbij hebben ze toen eigenlijk het Nijlwater onder elkaar verdeeld’’, zei hij in juli 2020 tegen deze site.
,,Egypte claimt op grond van dat verdrag een bepaalde hoeveelheid kubieke meters van het Nijlwater. Als Ethiopië water tegenhoudt, dan zou dat in strijd zijn met dat koloniale verdrag. Het antwoord van de Ethiopiërs is dat ze nooit bij die onderhandelingen betrokken zijn geweest en dat ze een deel van het Nijlwater kunnen opeisen omdat de Blauwe Nijl ook door hun land stroomt”, aldus de onderzoeker van de conflictonderzoekseenheid van Clingendael.
Blauwe en Witte Nijl
De Grand Ethiopian Renaissance Dam is gebouwd in de Blauwe Nijl, die in de hoofdstad Khartoem van buurland Soedan samenvloeit met de westelijker gelegen Witte Nijl. Samen monden ze uit in de Middellandse Zee. De Nijl is een van de langste rivieren ter wereld, samen met de Amazone. Ze hebben elk een lengte van ruim 6000 kilometer.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
‘Bloedtest die speurt naar kanker kan duizenden levens helpen redden’
-
Climax in Antwerpse drugsoorlog: hoofdrechercheur opgepakt voor lekken aan criminelen
Een 43-jarige hoofdrechercheur van de Belgische politie is opgepakt op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie aan drugscriminelen. De man is na ondervraging vrijgelaten, maar voorlopig op non-actief geplaatst. De rechercheur van Marokkaanse afkomst kent het Antwerpse drugsmilieu als geen ander, maar dat bezorgt hem niet veel vijanden. Geruchten over lekken van info aan bevriende criminelen, doen al langer binnen het politieteam de ronde.Antwerpen -
13
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
Fraser Island wordt K’gari: Australië corrigeert ‘historische fout’
Het iconische Fraser Island voor de kust van Australië verandert van naam om een ‘historische fout’ te herstellen. ‘s Werelds grootste zandeiland - dat jaarlijkse honderdduizenden reizigers trekt - heet vanaf nu K’gari. Dat betekent paradijs in de lokale taal Butchulla. -
24
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
Verkeersborden in het buitenland zijn voor vakantiegangers soms een bron van stress, maar je kunt er vaak meer aan aflezen dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld de betekenis kent van de dunne zwarte strepen op Duitse verkeersborden, kan dit een hoop stress schelen.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
130
Britse supermarkten wantrouwen verarmde klanten: kaas, spek, paracetamol en oploskoffie beveiligd
De inflatie en de verarming in het Verenigd Koninkrijk slaan zodanig toe dat supermarkten op onder meer waspoeder en vlees beveiligingsstickers plakken om winkeldiefstal het hoofd te bieden. -
Ontevreden acteurs staken in Disneyland Parijs: ‘De muis moet betalen’
Medewerkers van Disneyland Parijs staken. Dat doen ze al sinds eind mei, maar de protesten worden steeds groter. Ook dinsdag staan de acteurs en andere medewerkers weer in het park om te staken, waardoor sommige shows moeten worden afgelast.