Volledig scherm
Michail Saakasjvili poseert voor de Erasmusbrug. Volgens zijn advocaat Oscar Hammerstein is de voormalige Georgische president van plan zich te vestigen in Amsterdam. © ANP

Omstreden oud-president Saakasjvili in Nederland

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne. Dat bevestigt zijn advocaat Oscar Hammerstein na diens aankomst op Schiphol. Saakasjvili bevindt zich volgens de advocaat bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst in Rotterdam om de verblijfspapieren in orde te maken. 

De ex-president werd maandag Oekraïne uitgezet en verbleef tot woensdag in Polen. Volgens Hammerstein is de oud-president van plan zich te vestigen in Amsterdam. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, uit Zeeuws-Vlaanderen. Saakasjvili en Roelofs (1968) ontmoetten elkaar in 1993 en hebben twee zoons. Roelofs was als First Lady destijds erg gezien in Georgië.

Eerder diende hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldde in december dat Saakasjvili daarvoor in aanmerking komt.

Luis in de pels

De stateloze Saakasjvili (51) is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili eerder oppakken vanwege beschuldigingen dat hij betrokken is bij een criminele organisatie. Enkele duizenden mensen gingen de straat op om tegen zijn detentie te protesteren. De rechter stelde hem niet veel later weer op vrije voeten.

Saakasjvili, voormalig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.

In 2004 koos het volk van Georgië hem als president, met overgrote meerderheid van de stemmen. Maar al drie jaar later - en in de jaren erna opnieuw - waren er massale protesten tegen de pro-westerse president. De populariteit van de president was sterk afgenomen sinds de oorlog tussen Georgië en Rusland in 2008. Velen, onder wie ook vroegere bondgenoten van Saakasjvili, verweten hem dat hij het conflict met de Russen verkeerd had aangepakt.

Illegaal

Saakasjvili werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor machtsmisbruik. Volgens de rechtbank heeft hij na een moordaanslag in 2006 de veroordeelde daders gratie verleend zonder tussenkomst van een bevoegde commissie. Saakasjvili noemde op zijn Facebookpagina de beslissing van de rechtbank 'illegaal'.

Volledig scherm
Op deze foto uit 2011 bezoeken Saakasjvili, toen nog president van Georgië, met zijn echtgenote Sandra Roelofs een orthodoxe paasmis in de Georgische hoofdstad Tblisi. © EPA