Volledig scherm
De Iraanse tanker die gisteren zonk na een aanvaring in de Oost-Chinese Zee vorige week, lekt olie. © AP

Omvang milieuramp onduidelijk na zinken van Iraanse olietanker

De Iraanse tanker die gisteren zonk na een aanvaring in de Oost-Chinese Zee vorige week, lekt olie. Rondom het schip, de Sanchi, is al een olievlek van tien vierkante kilometer ontstaan, zo meldt de Chinese staatstelevisie. Het is onduidelijk hoe groot de schade voor het milieu is.

Volledig scherm
© AP

Als de hele lading weglekt, is er sprake van de grootste olieramp met een schip in zo'n vijftig jaar. Het schip bevat 150.000 ton oliecondensaat, een extreem giftig bijproduct van aardolie. Ter vergelijking: de Exxon Valdez, een schip dat bij Alaska verging en enorme schade veroorzaakte, bevatte 35.000 ton ruwe aardolie.

De Sanchi botste op 6 januari circa 300 kilometer ten oosten van Shanghai op een vrachtschip uit Hongkong. Dat laatste schip liep weinig schade op, maar de tanker vloog in brand. Van de 32 opvarenden van de Sanchi, dertig Iraniërs en twee mannen uit Bangladesh, is niemand levend teruggevonden. Drie lijken zijn geborgen.

Het is voor hulpverleners niet gemakkelijk om lichamen te bergen of zelfs in de buurt van het gezonken schip te komen. De stoffen die vrij zijn gekomen, zijn giftig. Zaterdag probeerden redders om lichamen te bergen. Door hoge temperaturen konden hulpverleners de bemanningsverblijven niet betreden. Maar na een fikse explosie zonk het schip gisteren binnen enkele uren. 

Condensaat

Het schip droeg volgens de Chinese autoriteiten een soort koolwaterstofvloeistof bekend als aardgascondensaat en liet een gebied van 10 vierkante kilometer (3.8-vierkante mijl) verontreinigd met olie achter. Condensaat is zeer giftig maar verdampt snel of brandt snel af. Als het onder water gevangen wordt, kan het het mariene milieu ernstig schaden, terwijl de brandstofbron van het schip ook een grote bedreiging vormt.

De stemgegevensschrijver van het schip, die als een 'zwarte doos' op een vliegtuig functioneert, is naar verluidt op zaterdag hersteld, wat mogelijk helpt om inzicht te krijgen in de manier waarop de botsing en de resulterende brand plaatsvonden.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie laten nieuwe foto's en videomateriaal zien dat het vuur volledig is gedoofd en wordt het onderzoek naar de ramp uitgevoerd volgens de 'strengste internationale normen'.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
  2. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

    Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

    Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.