Volledig scherm
Een deel van de in beslag genomen drugs. © Policía Nacional

Omvangrijk drugsnetwerk opgerold in Spanje: Turks-Nederlandse ‘capo’ in cel

De Spaanse politie heeft een crimineel netwerk van drugsbendes opgerold die in verschillende provincies van het Iberisch Schiereiland opereerden. Ze werden bevoorraad en geleid door een Turkse Nederlander die de handel in heroïne en speed bestierde vanuit Madrid. Zowel hij als zestien medeverdachten zitten vast. 

De arrestaties vielen samen met huiszoekingen op twaalf locaties in Ourense en Pontevedra (Galicië),  Santander (Cantabrië), Léon (Castilië en Léon), Baskenland en Madrid. Daarbij werd 130.000 euro cashgeld gevonden alsook een grote hoeveelheid drugs: 66 kilo speed (amfetamine), ruim zeven kilo heroïne, 134 hasjbolletjes, 250 gram hasjtabletten en 30 gram cocaïnebrokken. De speurders namen ook twee revolvers, een alarmpistool en een jachtgeweer in beslag, meldt de Spaanse nationale politie. 

Heterdaad

De vermeende leider van het netwerk, een Turkse Nederlander wiens initialen en leeftijd niet zijn vrijgegeven, werd volgens de policía nacional op heterdaad betrapt. Dat gebeurde tijdens een ‘belangrijk drugstransport’ met een grijze Audi van Madrid in het midden van Spanje naar de provincie Pontevedra in het uiterste noordwesten.

,,In een verborgen ruimte, die geopend en gesloten kon worden met behulp van een afstandsbediening, werden zeven pakketten gevonden met daarin telkens ongeveer een kilo aan heroïne’’, luidt het in een persbericht.

Jonge Turkse vrouwen

 De Turkse Nederlander kon volgens de politie rekenen op een perfect georganiseerde infrastructuur. ,,De drugs werd steevast vervoerd in auto’s voorzien van geheime systemen of verborgen ruimtes. Daarin zat ook het geld verstopt dat de bendes verdienden met de verkoop van de verdovende middelen. De opbrengst ging rechtstreeks naar leden van de organisatie in Madrid. Soms werden geldtransporten uitgevoerd door jonge Turkse vrouwen die speciaal vanuit Istanboel op en neer naar Spanje vlogen met als enige doel de drugsopbrengsten naar Turkije te brengen.”

De hoofdverdachte liet niets aan het toeval over en hanteerde strenge veiligheidsmaatregelen. Hij onderhandelde persoonlijk met de distributeurs van de drugs en ontmoette hen ook altijd in eigen persoon, ontdekte de politie. “Voor die ontmoetingen en vergaderingen reisde hij op één dag soms van Madrid in Midden-Spanje naar Galicië in het uiterste noordwesten en van daaruit naar Baskenland om daarna weer terug te keren naar de Spaanse hoofdstad. Een afstand van ruim 1.000 kilometer.’’  

Bekenden

De distributeurs, medewerkers en andere leden van het netwerk zijn volgens de policía nacional vrijwel allemaal ‘bekenden’ van de politie. Ze kwam het criminele netwerk in juni vorig jaar op het spoor tijdens een onderzoek in de stad Ourense naar een organisatie waarvan de belangrijkste leden een strafblad hadden wegens misdrijven gerelateerd aan drugs(handel). De rechercheurs wilden nagaan of die personen waren doorgegaan met hun criminele activiteiten in dat wereldje.