Volledig scherm
De Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó (links) en president Nicolás Maduro. © AFP

Onderhandelaars van Guaidó en Maduro spreken elkaar in Oslo

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en van diens rivaal Juan Guaidó hebben volgende week in Oslo voor het eerst tijdens de Noorse bemiddelingspoging een tête-à-tête. Dat heeft de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó zaterdag in een communiqué gemeld.

Guaidó liet weten dat zijn afgevaardigden een onderhoud hebben met ,,zowel de Noorse regering als de vertegenwoordigers van het regime’’ van Maduro. Vorige week hadden de delegaties in Oslo elk nog een vergadering met de Noorse bemiddelaars, maar was er geen enkel bilateraal contact.

Eerder zaterdag lieten de Noren zelf ook al weten dat er volgende week opnieuw een bemiddelingspoging plaatsvindt in Oslo. Onder welke vorm dat zou gebeuren, zei Noorwegen er niet bij.

Venezuela verkeert al tijden in een enorme sociaal-economische crisis en regering en oppositie hebben het aanbod van Noorwegen om te bemiddelen aanvaard. Guaidó en zijn aanhang beschuldigen Maduro ervan een dictator te zijn, die vasthoudt aan de macht na de ,,frauduleuze’’ presidentsverkiezingen van vorig jaar. De president zelf bestempelt zijn tegenstanders als ,,putschisten’’, die worden gesteund door het door Maduro verafschuwde ,,Noord-Amerikaanse rijk’’.