Volledig scherm
De Zwitserse voetbalster Florijana Ismaili verdween na een duik op het Italiaanse Comomeer. © AFP

Onderwaterdrone zoekt op bodem Comomeer naar verdwenen Zwitserse voetbalster (24)

Op het Italiaanse Comomeer wordt vandaag verder gezocht naar de gisteren verdwenen Florijana Ismaili. De 24-jarige Zwitserse voetbalinternational sprong zaterdag op het Alpenmeer van een boot en kwam niet meer boven water. Reddingsdiensten zoeken nu de bodem van het meer af met een onderwaterdrone.

De aanvoerder van voetbalclub Young Boys, waarvoor Ismaili uitkomt, huurde zaterdag met een vriendin een boot voor een tocht over het Comomeer, meldden Italiaanse media. Op het meer zou Ismaili overboord zijn gesprongen om te zwemmen, maar daarna is ze spoorloos in het water verdwenen.

De Zwitserse voetbalbond en haar club uit Bern spraken gisteren nog de hoop uit dat de van oorsprong Albanese speelster levend zou worden gevonden. ,,We zijn zeer bezorgd, maar hebben de hoop dat alles goedkomt niet opgegeven’’, klonk het in het verklaring.

De Zwitserse nieuwssite TIO meldt dat Ismaili’s vriendin aanvankelijk dacht dat het om een grap ging, maar al snel na haar verdwijning alarm sloeg. Het water van het meer zou doorgaans zo'n 25 a 26 graden warm zijn, weet de site. Op sommige plaatsen kan die temperatuur echter sterk variëren en ook staat er een sterke stroming.

Thermische schok

Volledig scherm
Florijana Ismaili. © AFP

Een woordvoerder van de Italiaanse politie zegt dat ‘een thermische schok’ Ismaili mogelijk fataal is geworden. De hoop haar na twee dagen nog levend aan te treffen zou ‘nihil’ zijn. Op de plaats waar de voetbalster is verdwenen wordt nu met een onderwaterrobot, voorzien van camera, de bodem afgezocht.

Het meer, dat op sommige plaatsen een diepte heeft van ruim 400 meter, staat erom bekend dat het lichamen van verdrinkingsslachtoffers niet direct teruggeeft. De ouders van Ismaili zijn aangekomen bij het meer om de zoektocht naar hun dochter te volgen. Het Italiaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’