Volledig scherm
© Save the Children Aid Program Turkey - Syria

Onderzoek naar fraude met hulpgeld voor Syrië

Save the Children en Stichting Vluchteling vrezen fraude met hun hulpgeld aan Syrië. Turkse leveranciers, bij wie zij goederen inkochten, zouden de prijzen bewust hebben opgedreven. Met producten zou gesjoemeld zijn.

Quote

Helaas, en dat betreuren wij ten zeerste, ziet het ernaar uit dat minder frisse elementen een slaatje hebben geslagen uit de omstandig­he­den

Stichting Vluchteling
Volledig scherm
De twee hulporganisaties hebben een onderzoek ingesteld naar eventuele fraude © AFP
Volledig scherm
© AFP

De twee Nederlandse hulporganisaties hebben een eigen, onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de mogelijke fraude en kartelvorming. Over de omvang van de schade is nog niets bekend. Save the Children en Stichting Vluchteling trokken zelf aan de bel bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie laat desgevraagd weten dat er geen hulpprojecten zijn stopgezet. Bij bewezen fraude wordt deze geldkraan dichtgedraaid.

De eerste signalen over misstanden in Turkije kwamen al in december aan het licht. Hulporganisatie USAID, onderdeel van de Amerikaanse overheid, ontdekte dat lokale leveranciers in Turkije de inkoop van noodhulpgoederen manipuleerden. De handelaren zouden onderling geheime en illegale prijsafspraken hebben gemaakt waardoor de hulporganisatie de hoofdprijs betaalde voor noodhulp, die was bedoeld voor oorlogsslachtoffers in Syrië.

Smeergeld
Lokale hulpverleners, die Amerikaanse donaties ontvingen, zouden smeergeld hebben aangenomen om de bewuste leveranciers te verrijken. Ook verkocht het Turkse kartel te kleine dekzeilen om in de hitte onder te schuilen en leverde het verkeerde voedselpakketten met bijvoorbeeld zout in plaats van linzen.

Bij USAID kwamen 116 klachten over misbruik binnen, waarna 25 onderzoeken volgden. De Amerikaanse overheid heeft 239 miljoen dollar aan hulpgeld bevroren - nog geen vijf procent van het totaal.

Ook zijn andere organisaties als de Amerikaanse International Rescue Committee (IRC) en de Ierse hulporganisatie GOAL gewaarschuwd, die met dezelfde fraudeurs zouden hebben samengewerkt. ,,Helaas, en dat betreuren wij ten zeerste, ziet het ernaar uit dat minder frisse elementen een slaatje hebben geslagen uit de omstandigheden", aldus Stichting Vluchteling. 

Volledig scherm
© ANP

Minister Ploumen noemt het schandalig
De hulpprogramma's worden uitgevoerd met geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) noemt de fraude schandalig. Ze is in een vroeg stadium op de hoogte gesteld over de kwestie.

Ze wacht het onderzoek af, maar als het bewezen wordt moeten de hulporganisaties het geld terugbetalen aan het ministerie. Die moeten het bedrag dan weer verhalen op de fraudeurs, aldus Ploumen.

Volgens Ploumen heeft de fraude waarschijnlijk te maken met prijsafspraken. Ook werd gerommeld met producten. ,,In plaats van tien kilo linzen, opvullen met veel goedkoper zout'', aldus Ploumen.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.