Volledig scherm
Martin Selmayr © EPA

Onderzoek naar 'staatsgreep' Europese Commissie

Het Europese Parlement begint per direct een grondig eigen onderzoek naar de ‘flitsbenoeming’ van de Duitse jurist Martin Selmayr tot hoogste baas van 33.000 EU-ambtenaren. Volgende maand leidt dat tot een parlementaire uitspraak en mogelijk zelfs een motie van wantrouwen.

Het parlementaire onderzoek komt bovenop een al lopend onderzoek door de Europese ombudsman. In een pittig debat haalde het Parlement vanavond loeihard uit naar de schimmige en ongezien snelle manier  ‘een staatsgreep’, waarop de Commissie de ex-kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker midden vorige maand naar de hoogste ambtelijke regionen katapulteerde. ,,Dit is koren op de molen voor de populisten en andere eurosceptici”, aldus de parlementaire fracties in koor. 

Ze laakten de afwezigheid van Juncker in het debat – hij liet een afspraak elders in Straatsburg voorgaan – en maakten gehakt van de formele en in hun ogen weinig overtuigende manier waarop vice-Commissievoorzitter Günther Oettinger, verantwoordelijk voor Personeelszaken, de benoeming van zijn landgenoot probeerde goed te praten. ,,Je moet wel doof, stom en blind zijn om die man te geloven”, aldus de Deense conservatief Anders Primdahl Vistisen. ‘Verpletterend simplistisch’, zo meende ook CU-Parlementariër Peter van Dalen. ,,U moet ophouden ons als kleine kinderen te behandelen. Uw arrogantie herken ik van eind ’99. Die Commissie is toen ten val gekomen”, aldus een briesende Dennis de Jong (SP) namens radicaal links. 

Quote

Hoe moeten wij geloven dat u het wel tegen Trump kunt opnemen?

Sophie in 't Veld

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld richtte namens de liberale fractie haar pijlen op de rest van het college, dat zich volgens haar door Juncker heeft laten inpakken en bij het kruisje tekende. ,,28 machtige politici die zich door één collega zó bij de neus laten nemen en om de tuin laten leiden. Hoe moeten wij geloven dat u het wel tegen Trump kunt opnemen, of tegen lidstaten die zich niet aan de regels houden? Selmayrgate ondermijnt op een rampzalige manier het vertrouwen in Europa en dus moet zijn benoeming ongedaan worden gemaakt.” Agnes Jongerius (PvdA): ,,Er zijn dagen dat ik mij schaam lid te zijn van het Parlement, en dit is zo’n dag.” 

Olaf Stuger (PVV) toonde zich dan weer ‘geschokt’ over het gebrek aan vertrouwen in Juncker. Ironisch: ,,Deze man is een voorbeeld voor veel wereldleiders. Ik stel voor dat we de Europese verkiezingen volgend jaar annuleren en het Europese Parlement door Juncker laten benoemen.” Oettinger zette met zijn vlakke verdediging van Selmayr en diens benoeming het Parlement alleen maar meer op de bok. ,,U brengt in uw eentje het Europese project meer schade toe dan alle eurosceptici, populisten en nationalisten bij elkaar”, zo beet de Franse Groene Pascal Durand hem toe. 

Lijmen

Oettinger probeerde de scherven te lijmen. Hij ontkende dat er een Duits overwicht is bij de Commissie en dat er plannen zijn om het wachtgeld van vertrekkende Commissarissen te verdubbelen naar vijf jaar en ze een kantoor, twee medewerkers en een auto met chauffeur te geven om de benoeming van Selmayr af te kopen: ,,Dat is fake, nepnieuws.” 

Inmiddels veroorzaakt het Commissie-optreden rond Selmayr in Duitsland steeds meer ongerustheid. Het zou zomaar de benoeming van Jens Weidmann, een andere Duitser, tot president van de ECB in gevaar kunnen brengen, en dat was niet de bedoeling. De storm moet dus zeker voor het vertrek van Draghi (zijn mandaat loopt volgend jaar af) gaan liggen.