Volledig scherm
Antarctica © EPA

Onderzoekers ontdekken onder zuidpool enorm ijsravijn

Een groep internationale wetenschappers heeft onder de ijsvlakte van Antarctica een enorm ijsravijn ontdekt. Ze spreken van een 1100 kilometer lange kloof. Geen enkel ravijn op aarde is zo groot, zo meldt het tijdschrift Geology, het blad van de gerenommeerde Geological Society of America.

Met behulp van onder meer een satelliet en radar zijn de onderzoekers bezig de afmetingen van het kolossale ravijn vast te stellen. Het is zeer waarschijnlijk dat het ijsravijn breder is dan de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten, die op zijn wijdste punt ongeveer 30 kilometer breed is. Deze kloof in de staat Arizona is circa 70 miljoen jaar oud. De lengte van de Grand Canyon bedraagt ongeveer 435 kilometer.

De kloof onder de zuidpool slaat volgens de onderzoekers alles. Later dit jaar presenteren ze de precieze afmetingen van het ijsravijn, dat zich bevindt onder het gebied dat bekend staat als Princess Elizabeth Land.

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.