Volledig scherm
Orka's in de Noordelijke IJszee. © eo

Onderzoekers: zee-ijs zit bomvol plastic

De Noordelijke IJszee zit boordevol met microdeeltjes plastic: tot wel 12.000 stukjes per liter. Het zijn restanten van verpakkingsmateriaal en verfresten. 

Dat schrijft het wetenschapsblog Scientias op basis van een Duits onderzoek. De Duitsers verzamelden zee-ijs in de Noordelijke IJszee en analyseerden dat met speciale apparatuur. Ze vonden uiteindelijk zeventien verschillende soorten plastic: resten van verpakkingsmaterialen, maar ook stukjes polyester, nylon en verf. Ook troffen ze een stof aan die wordt gebruikt in sigarettenfilters.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de grote plastic-soep in de oceanen. Daar drijven 'eilanden' van afvalplastic rond. De onderzoekers vermoeden dat de meeste plastic deeltjes in het zee-ijs daar naartoe zijn gestroomd via de Stille Oceaan. Maar er zou ook sprake zijn van 'lokale vervuiling'. ,,De resultaten suggereren dat ook de uitbreiding van scheepvaart en visserij in het Arctisch gebied haar sporen achterlaat", zeggen de wetenschappers tegen Scientias. 

De onderzoekers analyseerden ook dat meer dan de helft van de plasticdeeltjes zelfs voor microdeeltjes heel klein zijn: minder dan een twintigste van een millimeter breed. ,,Dat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeslokt door Arctische micro-organismen." De Duitsers vinden dat 'mogelijk zorgwekkend'. ,,Niemand kan met zekerheid zeggen hoe schadelijk deze kleine plastic deeltjes zijn voor het zeeleven en uiteindelijk dus voor de mens."