Onderzoekscommissie: aanslag kerstmarkt Berlijn was gevolg van foutenreeks veiligheidsautoriteiten
De islamitische terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn, in december 2016, werd mogelijk gemaakt door talrijke fouten bij verschillende veiligheidsautoriteiten van de deelstaat en federale overheid. Dat concludeert de onderzoekscommissie van het deelstaatparlement in haar maandag gepresenteerde eindrapport. Bij de aanslag vielen twaalf doden en ruim zeventig gewonden.
Volgens commissievoorzitter Stephan Lenz (CDU) is er ‘geen enkele schuldige’ gevonden en zijn er ‘geen individuele fouten’ ontdekt die direct tot de aanslag zouden hebben geleid. De commissie stelde echter tal van fouten vast, vooral door de politie en de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV). ,,Het is de som van deze fouten en nalatigheden die de aanslag mogelijk hebben gemaakt”, tekende nieuwszender RBB24 op.
Beslissend was volgens de onderzoekscommissie vooral de verkeerde inschatting door de deelstaatrecherche (LKA) van de afgewezen asielzoeker Anis Amri uit Tunesië. Hij stond bekend als een gewelddadige en mogelijk zeer gevaarlijke islamist maar werd in de zomer van 2016 niet meer zorgvuldig geobserveerd en afgeluisterd omdat de recherche zijn zaak om verschillende redenen als niet meer zo ‘explosief’ bestempelde.
Personeelsgebrek en informatie-uitwisseling
Daarnaast kampten de afdelingen van de deelstaatrecherche die verantwoordelijk zijn voor extremisme en islamisme met een personeelstekort in de periode voor de aanslag. Bovendien was de informatie-uitwisseling tussen de immigratiediensten, de recherches van de deelstaten Berlijn en Noordrijn-Westfalen, de Berlijnse afdeling van de binnenlandse veiligheidsdienst én het Openbaar Ministerie (OM) in de Duitse hoofdstad onvoldoende, aldus de onderzoekscommissie.
Daardoor ontbrak het aan ‘consistent management van personen met een risico op het plegen van politiek gemotiveerde misdaden van aanzienlijke betekenis’ en het bundelen van de onderzoeken naar verdachten bij het OM. Daarnaast had Amri zowel ‘s nachts als in het weekend intensiever geobserveerd moeten worden. Zijn afgeluisterde telefoontjes en chats werden niet grondig genoeg geëvalueerd, aldus het onderzoeksrapport.
97 getuigen
De onderzoekscommissie ondervroeg in vier jaar en 64 bijeenkomsten 97 getuigen, onder wie talrijke deelstaatrechercheurs, BfV-medewerkers, officiers van justitie en politici. Ze beschikte over meer dan 1200 dossiers. Het 1235 pagina’s tellende rapport bevat ook afzonderlijke verklaringen van verschillende fracties.
Een onderzoekscommissie van de Bondsdag - het federale parlement - had onder meer de rol van de landelijke recherche (BKA) geanalyseerd en daar eveneens opvallende inschattingsfouten gevonden over Amri. Hij reed op 19 december 2016 met een gestolen vrachtwagen in op bezoekers van de kerstmarkt op het Breitscheidplatz bij de Gedächtniskirche in hartje Berlijn.
Tekst gaat verder onder de foto.
Veel te laat
Een evaluatiecommissie kwam negen maanden na de terreuraanslag al tot de conclusie dat de politie veel te laat reageerde. Zo kwam de zoekactie naar de aanslagpleger pas drie uur later op gang. Op dat moment hadden de agenten de omgeving van de Breitscheidplatz nog niet afgezocht en werd er ook niet gecontroleerd op de straten en stations die als vluchtweg konden dienen. Amri, die alleen handelde, kon Berlijn zo ongehinderd verlaten en werd vier dagen later, na ook even in Nederland te zijn geweest, in Noord-Italië doodgeschoten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
met video
Complotdenker Micha Kat schreeuwend in de Noord-Ierse rechtbank: ‘Dráág me maar terug naar de cel’
Complotdenker Micha Kat stond deze middag voor de rechter in Noord-Ierland vanwege zijn eventuele uitlevering naar Nederland. Het werd een kort en zeer luidruchtig optreden: ,,Waarom zit ik al negen maanden in de cel? Zeg mij dat, rechter! Why?” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Aanslagpleger kerstmarkt Berlijn handelde misschien toch niet alleen
In Duitsland is een video opgedoken die mogelijk nieuw licht werpt op de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn in 2016. De Tunesische terrorist Anis Amri reed destijds met een gestolen vrachtwagen in op de kerstmarkt. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat Amri, die enkele dagen later bij Milaan werd doodgeschoten door de Italiaanse politie, alleen handelde. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Terrorist die kerstmarktbezoekers doodreed nam selfie voor woning Angela Merkel
De Tunesische terrorist die in 2016 met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, heeft eerder een selfie genomen voor de woning van bondskanselier Angela Merkel. Anis Amri nam de foto ongeveer twee maanden voordat hij zijn aanslag pleegde, meldden Duitse media die de selfie hebben gepubliceerd. -
Met video
Dit gebeurde er vannacht: ‘Troepen Oekraïne bereiken grens Rusland’, zege Kiev volgens Navo niet uitgesloten
Volgens de Navo is het heel goed mogelijk dat Oekraïne de oorlog uiteindelijk gaat winnen. En India stopt met de export van graan, waardoor de prijzen nog meer gaan stijgen.