Ondeugend doof jongetje zet paus aan het denken: Ben ik zo vrij?

VIDEOEen doof jongetje dat vanochtend tijdens een pauselijke audiëntie op het podium klom en rondjes om de paus en zijn kardinalen draaide, heeft het hart van Roomse kerkvorst geraakt én hem aan het denken gezet. ‘Hij is Argentijns, ongedisciplineerd’, lachte de paus die zelf uit Argentinië komt.

Volledig scherm
De handschoen van een van de pauselijke soldaten was ook reuze interessant. © AFP

Leden van de Zwitserse Garde en de Vaticaanpolitie lieten de 6-jarige Wenzel Wirth, die aan een gehoorstoornis lijdt, met een lach begaan toen hij zich tussen de kerkelite begaf en rond rende. Op enig moment beklom ook zijn zusje de trappen en werd door hem bij de hand genomen.

Terwijl de geestelijken de catechismus in diverse talen opdroegen, was het onbekommerde kereltje het werkelijke middelpunt van de wekelijkse bijeenkomst in de congreshal. De kardinalen konden maar met moeite hun gezicht in de plooi houden. 

‘Laat hem maar’

Volledig scherm
Het jongetje liet zich door zijn moeder niet op andere gedachten brengen. © REUTERS

Pogingen van de moeder om haar zoontje van het podium te slepen, haalden niets uit. Het joch vond het reuze spannend en pakte zelfs de lans een van de pauselijke soldaten. Ook de handschoen van een bewaker moest het ontgelden.

De Argentijns-Italiaanse moeder van Wenzel verontschuldigde zich voor het gedrag van haar spruit en legde uit dat hij kon spreken noch horen. ,,Laat hem maar, laat hem maar begaan’’, sprak de paus haar vaderlijk toe. Waarna moeder weer ging zitten en de jongen ongestoord verder speelde.

Ongedisciplineerd

Volledig scherm
Ook het zusje van het ondeugende ventje werd door hem het podium opgehaald. © REUTERS

Toen paus Franciscus de microfoon pakte en het woord nam, legde hij de aanwezigen in het Spaans uit dat het jongetje zowel gehoor- als spraakproblemen heeft. ,,Hij kan niet praten, maar’’, zo sprak de paus, ,,hij weet zich uit te drukken.’’

,,Hij heeft me ook aan het denken gezet’’, vervolgde Franciscus. ,,Hij is vrij. Ongedisciplineerd, maar vrij. Ben ik zo vrij in het aangezicht van God? Zo vrij als een kind in bijzijn van zijn vader?’’ Die overdenking werd met applaus beantwoord, waarna de paus een gebed voor de jongen uitsprak.  

Volledig scherm
De Zwitserse Garde liet het jongetje zijn rondjes om de paus rennen. © EPA