Volledig scherm
Uit de mond van president Trump komen vijftien leugens per dag, becijferde The Washington Post. © AFP

‘Ongeëvenaarde jokkebrok’: Trump vertelt vijftien leugens per dag

De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen jaar duizenden onwaarheden verteld. Volgens onderzoek van The Washington Post diste Trump gemiddeld vijftien leugens per dag op en zette hij daarmee ‘een jaar van ongeëvenaarde misleiding’ neer.

Volledig scherm
De teller staat op 7600 misleidende of ronduit onjuiste verklaringen © AFP

De factcheckers telden tot en met zondag meer dan 7600 misleidende of ronduit onjuiste verklaringen in de eerste twee jaar van Donald Trumps presidentschap. In het eerste jaar stond de teller op vijf onjuistheden per dag, met een totaal van 1989 halve of hele onwaarheden.

Het was volgens de krant, die elke uitspraak van de president napluist, op 2 januari van dit jaar al raak. Trump vertelde een aantal onwaarheden over drie van zijn favoriete stokpaardjes: Iran, The New York Times en zijn democratische rivale Hillary Clinton. 

De vaart erin

Donald J. Trump on Twitter

Crooked Hillary Clinton's top aid, Huma Abedin, has been accused of disregarding basic security protocols. She put Classified Passwords into the hands of foreign agents. Remember sailors pictures on submarine? Jail! Deep State Justice Dept must finally act? Also on Comey & others

Ook probeerde Trump met de eer te gaan strijken voor ‘het veiligste jaar ooit’ in de burgerluchtvaart. ‘Geen doden’, twitterde hij. Dat er al sinds 2009 geen passagiersvliegtuigen in de VS zijn gecrasht, was hem ontgaan. Dat hij daar überhaupt weinig invloed op had evenmin.

Maar het bleef niet bij januari. In mei stond het gemiddelde qua ‘valse claims’ op zo’n 250 per maand. Vanaf juni ging hij pas echt los: in de maanden juni en juli haalde hij de 500 en in augustus bijna de 600 onwaarheden.

Schepje er bovenop

Volledig scherm
Trump hield het hele jaar de vaart erin. In oktober gooide hij er 1200 ‘leugentjes’ uit. © AP

In oktober, richting de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen, deed Trump er nog een schepje bovenop en kwam uit op 1200. November telde er 900 en in december was de vaart er een beetje uit met 200 tot 250 onwaarheden.

Het feit dat de reguliere persbijeenkomsten halverwege het jaar gestopt zijn, kan een oorzaak zijn van de toename, zo oppert The Washington Post. Trump nam sindsdien tegenover verslaggevers veelvuldig het woord. Ook hield hij verkiezingsbijeenkomsten en was hij niet van Twitter te slaan.

Meer gefrustreerd

Donald J. Trump on Twitter

Since taking office I have been very strict on Commercial Aviation. Good news - it was just reported that there were Zero deaths in 2017, the best and safest year on record!

Volgens waarnemers is het groeiend aantal leugens en leugentjes ook te verklaren doordat Trump zich minder aantrekt van zijn adviseurs en steeds meer gefrustreerd raakt door het onderzoek naar mogelijke banden tussen zijn campagneteam en Rusland.

De fusillade van ongefundeerde tweets die Trump de wereld inblaast, mist zijn doel volgens een poll van de krant. Minder dan drie op de tien Amerikanen slikken de leugens van Trump. Alleen de echte Trump-aanhangers, een op de zes in de poll, geloven hem over het algemeen.

Die cijfers worden ondersteund door een onderzoek dat de Quinnipiac Universiteit in november deed. Daarin liet 58 procent van de ondervraagden weten Trump niet op zijn woord te vertrouwen. 36 procent deed dat wel. 50 procent gaf aan hem oneerlijker dan zijn voorgangers te vinden.