Volledig scherm
De Turkse president Erdogan © EPA

Ongeregistreerde Turken in buitenland mogen stemmen bij referendum

Circa een miljoen Turken die in het buitenland wonen zonder een geregistreerd adres te hebben dat bekend is bij de Turkse autoriteiten, kunnen straks toch stemmen in een Turks referendum over de grondwet. 

Dat staat in een besluit dat vooruitloopt op de volksraadpleging die de regering wil houden, meldt de krant HürriyetNormaal moet de kiezer geregistreerd staan, ook in het buitenland. Nu komt er een aangepaste regeling.

Het beoogde referendum gaat over de vraag of het land van bijna tachtig miljoen inwoners zal worden geregeerd door een president met veel macht. De regering wil kennelijk zo veel mogelijk kiezers optrommelen. Sommige politici stellen dat de kieswet niet zomaar vlak voor een verkiezing mag worden gewijzigd. Na de kieswetswijziging zou er een jaar moeten verstrijken tot de volgende stembusgang.

Erdogan
Het referendum over de grondwetsherziening die president Erdogan meer macht geeft, zou al begin april kunnen worden gehouden. Het Turkse parlement debatteert sinds vanmiddag over de plannen om de grondwet te wijzigen. In het huidige stelsel speelt de president vrijwel uitsluitend een ceremoniële rol. Erdogan houdt zich daar niet aan en wil een presidentieel systeem zoals in de Verenigde Staten en Frankrijk.

Zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) won de verkiezingen in 2001 overweldigend en Erdogan was AK-premier van 2003 tot 2014. in de zomer van dat jaar werd hij met bijna 52 procent van de stemmen tot president gekozen. Formeel heeft die functie weinig om het lijf en regeert de premier. Erdogan zelf kondigde het referendum over de grondwet in november aan. Hij wil ook volksraadplegingen over herinvoering van de doodstraf en toetreding tot de Europese Unie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement