Volledig scherm
PREMIUM
John Dalhuisen, voormalig directeur van Amnesty International Europa © Roberto Maldeno

Onhaalbare idealen: 'Amnesty wil altijd het uiterste, dat is niet goed'

INTERVIEWAmnesty International was te kritisch op de omstreden Turkijedeal van het kabinet Rutte, waarbij het land in ruil voor geld vluchtelingen zou opvangen die anders de Europese Unie binnen zouden komen. Dat zegt de voormalig directeur Europa van de organisatie, John Dalhuisen. De voormalig Amnestybaas biedt zelfs zijn excuses aan voor de kritiek die hij ten tijde van de deal uitte aan het adres van PvdA-voorman Diederik Samsom, medebedenker van het vluchtelingenplan.

Sinds hij ontslag nam als baas van Amnesty International in Europa heeft John Dalhuisen (42) er de nodige volgers en vrienden bijgekregen. Mensen die hem in de sociale media tot voor kort afserveerden als 'Gutmensch' of drammerige wereldverbeteraar lopen plotseling met hem weg. Want de in Londen woonachtige Nederlander heeft ze een plezier gedaan.

Heel kort door de bocht: Dalhuisen is weggegaan bij Amnesty International, omdat hij vindt dat de organisatie zelf gevangene is geworden van onhaalbare idealen die ten koste van alles worden nagejaagd. En daarmee verspeelt de mensenrechtenorganisatie begrip en steun van een belangrijk deel van het publiek. Dat vindt hij dramatisch, want elke dag wordt er door mensenrechtenstrijders over de hele wereld geweldig werk verricht.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.