Volledig scherm
PREMIUM
John Dalhuisen, voormalig directeur van Amnesty International Europa © Roberto Maldeno

Onhaalbare idealen: 'Amnesty wil altijd het uiterste, dat is niet goed'

INTERVIEWAmnesty International was te kritisch op de omstreden Turkijedeal van het kabinet Rutte, waarbij het land in ruil voor geld vluchtelingen zou opvangen die anders de Europese Unie binnen zouden komen. Dat zegt de voormalig directeur Europa van de organisatie, John Dalhuisen. De voormalig Amnestybaas biedt zelfs zijn excuses aan voor de kritiek die hij ten tijde van de deal uitte aan het adres van PvdA-voorman Diederik Samsom, medebedenker van het vluchtelingenplan.

Sinds hij ontslag nam als baas van Amnesty International in Europa heeft John Dalhuisen (42) er de nodige volgers en vrienden bijgekregen. Mensen die hem in de sociale media tot voor kort afserveerden als 'Gutmensch' of drammerige wereldverbeteraar lopen plotseling met hem weg. Want de in Londen woonachtige Nederlander heeft ze een plezier gedaan.

Heel kort door de bocht: Dalhuisen is weggegaan bij Amnesty International, omdat hij vindt dat de organisatie zelf gevangene is geworden van onhaalbare idealen die ten koste van alles worden nagejaagd. En daarmee verspeelt de mensenrechtenorganisatie begrip en steun van een belangrijk deel van het publiek. Dat vindt hij dramatisch, want elke dag wordt er door mensenrechtenstrijders over de hele wereld geweldig werk verricht.