Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping.
Volledig scherm
Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping. © EPA

Online krantenkiosk Blendle breidt uit naar Duitsland

Maandag wordt de digitale krantenkiosk Blendle gelanceerd in Duitsland tijdens een evenement in Berlijn. Meer dan honderd titels hebben zich aangesloten bij de Utrechtse startup.

Quote

De ontvangst in Duitsland is overweldi­gend.

Marten Blankesteijn
Volledig scherm
© ANP

Na Nederland en Amerika voegt online krantenkiosk Blendle maandag ook buurland Duitsland toe aan het aanbod. Gebruikers kunnen via het platform diverse media bekijken en vervolgens artikelen los kopen, vergelijkbaar met hoe iTunes werkt voor muziek. Het werd bedacht door Marten Blankesteijn, die een ton subsidie kreeg van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Samen met internetondernemer Alexander Klöpping bezit de oud-journalist van Dagblad De Pers 87 procent van de aandelen. 

Zes maanden na de start kreeg het bedrijf een investering van drie miljoen euro van The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Blendle werd in april vorig jaar gelanceerd in Nederland en telt inmiddels meer dan 400.000 gebruikers en meer dan 70 medewerkers. Vanaf maandag is het platform ook voor Duitse gebruikers beschikbaar.

Overweldigend
,,De ontvangst in Duitsland is overweldigend", aldus Blendle-oprichter Marten Blankesteijn. ,,We hadden het niet beter kunnen treffen, echt iedereen doet mee. Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, Stern, Neon, Die Welt, Handelsblatt (de Duitse FD), Wirtschaftswoche, Focus, Wired, GQ. Alles zit in Blendle.de"

Alexander Klöpping voegt toe:,,De uitbreiding naar Duitsland is ontzettend spannend voor ons." ,,Het is een gigantisch land met een echte krantencultuur. En zoiets als Blendle bestond daar ook nog niet. De aandacht was de afgelopen weken echt overweldigend."

Amerika
Er wordt inmiddels ook gewerkt aan een Amerikaanse versie: The Wall Street Journal, The Washington Post en The Economist zijn al in de kiosk te vinden.  Nederlandse gebruikers van de dienst hebben vanaf maandag ook toegang tot alle Duitse kranten en tijdschriften.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.