Volledig scherm
Marten Blankesteijn (links) en Alexander Klöpping. © EPA

Online krantenkiosk Blendle breidt uit naar Duitsland

Maandag wordt de digitale krantenkiosk Blendle gelanceerd in Duitsland tijdens een evenement in Berlijn. Meer dan honderd titels hebben zich aangesloten bij de Utrechtse startup.

Quote

De ontvangst in Duitsland is overweldi­gend.

Marten Blankesteijn
Volledig scherm
© ANP

Na Nederland en Amerika voegt online krantenkiosk Blendle maandag ook buurland Duitsland toe aan het aanbod. Gebruikers kunnen via het platform diverse media bekijken en vervolgens artikelen los kopen, vergelijkbaar met hoe iTunes werkt voor muziek. Het werd bedacht door Marten Blankesteijn, die een ton subsidie kreeg van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Samen met internetondernemer Alexander Klöpping bezit de oud-journalist van Dagblad De Pers 87 procent van de aandelen. 

Zes maanden na de start kreeg het bedrijf een investering van drie miljoen euro van The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Blendle werd in april vorig jaar gelanceerd in Nederland en telt inmiddels meer dan 400.000 gebruikers en meer dan 70 medewerkers. Vanaf maandag is het platform ook voor Duitse gebruikers beschikbaar.

Overweldigend
,,De ontvangst in Duitsland is overweldigend", aldus Blendle-oprichter Marten Blankesteijn. ,,We hadden het niet beter kunnen treffen, echt iedereen doet mee. Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, Stern, Neon, Die Welt, Handelsblatt (de Duitse FD), Wirtschaftswoche, Focus, Wired, GQ. Alles zit in Blendle.de"

Alexander Klöpping voegt toe:,,De uitbreiding naar Duitsland is ontzettend spannend voor ons." ,,Het is een gigantisch land met een echte krantencultuur. En zoiets als Blendle bestond daar ook nog niet. De aandacht was de afgelopen weken echt overweldigend."

Amerika
Er wordt inmiddels ook gewerkt aan een Amerikaanse versie: The Wall Street Journal, The Washington Post en The Economist zijn al in de kiosk te vinden.  Nederlandse gebruikers van de dienst hebben vanaf maandag ook toegang tot alle Duitse kranten en tijdschriften.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.