Volledig scherm
Onno Hoes © anp

Onno Hoes gaat zich met asielzoekers bezig houden

Oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes gaat aan de slag bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om een tijdelijke aanstelling voor twee dagen per week. Dat meldt Reporter Radio (Radio 1) donderdag.

Hoes zal voornamelijk een rol gaan spelen in de contacten tussen gemeenten en het COA. Die twee partijen moeten intensief samenwerken om de opvang van asielzoekers in Nederland in goede banen te leiden. Soms leiden keuzes van gemeenten tot grote spanningen. De verwachting is dat Hoes de relatie tussen COA en gemeenten kan versterken als adviseur en aanspreekpunt voor beide partijen.

Quote

Het gaat om mensen van vlees en bloed

Onno Hoes

Huis en haard
"Ik ben blij dat ik de kans krijg een bijdrage aan dit ingewikkelde maatschappelijke dossier te geven, want uiteindelijk gaat het om mensen van vlees en bloed die huis en haard hebben verlaten in de hoop op een betere toekomst", zegt Hoes. ,,Het COA is als uitvoeringsorganisatie de schakel tussen de politieke keuzes in Den Haag en Brussel en de uiteenlopende sentimenten die leven in de Nederlandse samenleving. Om dat meer vloeiend te laten verlopen draag ik graag een steentje bij."

Hoes beschikt over een ruime ervaring in de politiek. Tot en met december 2014 was hij burgemeester van Maastricht. Hij trad af na een serie incidenten (zowel privé als werkgerelateerd). Per 1 juli 2015 werd hij als burgemeester opgevolgd doorAnnemarie Penn-te Strake.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.