AfD-voorzitter Jörg Meuthen.
Volledig scherm
AfD-voorzitter Jörg Meuthen. © EPA

Onrust binnen rechts-radicale AfD: voorzitter bepleit opsplitsing partij

De Duitse partij AfD ((Alternative für Deutschland) is beter af zonder de extreemrechtse ‘vleugel’ en kan daarom beter worden opgesplitst. Dat vindt partijvoorzitter Jörg Meuthen althans. Hij wil binnen negen maanden een beslissing over de mogelijke scheiding, melden Duitse media. 

Meuthen lanceerde het splitsingsidee gisteren in een interview met Tychis Einblick, een liberaal-conservatief onlineplatform van de Duitse journalist en publicist Roland Tichy. ,,Iedereen weet dat de vleugel en zijn belangrijkste vertegenwoordigers ons enorm veel stemmen hebben gekost. Als we opsplitsen in twee partijen dan kunnen we meer in plaats van minder kiezers bereiken dan in de huidige, om eerlijk te zijn permanent conflictgevoelige situatie’’, zei de partijvoorzitter.   

Aanvankelijk wilde Meuthen geen toelichting geven op zijn idee van een scheiding van het ‘liberaal-conservatieve’ kamp en de ‘sociaal-patriottistische’ stroming, maar later deed hij dat toch. Dit omdat zijn pleidooi veel onrust veroorzaakt binnen de partijgelederen. ,,Naar mijn  mening zijn beide kampen sterk genoeg om onafhankelijk van elkaar te kunnen bestaan. Vooral ook omdat beide daardoor aanzienlijk meer kiezersgroepen kunnen bereiken’’, schrijft hij in een toelichting op zijn Facebookpagina. 

Nederland 

De partijvoorzitter ziet niets dat tegen zo'n splitsing zou spreken. Integendeel. ,,Ik ben het volstrekt eens met de constatering van de vragensteller dat niet alleen in Italië maar ook in andere landen zoals Nederland en België  twee rechtse partijen naast elkaar bestaan: een gematigde en een meer radicale. Ze zijn beide erg succesvol en vermengen in zekere zin als sterke, onafhankelijke politieke bewegingen het politieke landschap op een totaal andere manier dan in Duitsland. Dat zou hier ook werken.’’ 

Vicevoorzitter Tino Chrupalla en leiders Alexander Gauland en Alice Weidel van de AfD-Bondsdagfractie roepen intussen op om de eenheid binnen de partij te bewaren.  

Extreemrechts

Het pleidooi van partijvoorzitter Meuthen komt enkele weken nadat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst bekendmaakte dat het Der Flügel, zoals de extreemrechtse tak van de AfD wordt genoemd, officieel zou gaan observeren. Dit omdat het ,,een vereniging met bewezen extremistische doelstellingen” is, zo verklaarde aldus de baas van de veiligheidsdienst Thomas Haldewang. Hij noemde AfD-boegbeeld Björn Höcke en Andreas Kalbitz, de twee leiders van Der Flügel, ,,rechts-extremisten”. Daarmee werd de grootste oppositiepartij in de Duitse regering een gedeeltelijk extreemrechtse partij. 

De partijleiding liet enkele dagen later weten dat ze verwacht dat deze ‘vleugel’ zichzelf zou ontbinden. Dit op 30 april en conform de wil van de partijtop. Höcke en Kalbitz gaven aan gevolg te zullen geven aan dat verzoek. 

AfD-boegbeeld Björn Höcke (L) en Andreas Kalbitz zijn de leiders van "Der Flügel".
Volledig scherm
AfD-boegbeeld Björn Höcke (L) en Andreas Kalbitz zijn de leiders van "Der Flügel". © AFP
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.