Volledig scherm
Demonstranten in Caïro roepen om het aftreden van president Al-Sisi. © AFP

Onrust in Egypte groeit; zeldzame protesten in verschillende steden

In verschillende steden in Egypte is voor de tweede achtervolgende nacht geprotesteerd tegen het regime van president Abdel Fatah al-Sisi. Betogingen zijn zeldzaam in het Noord-Afrikaanse land sinds de machtsgreep van generaal al-Sisi in 2013.

De protesten draaien om beschuldigingen van corruptie door het regiem van Al Sisi. De politie wist de betogers meestal snel uiteen te drijven en heeft tientallen personen gearresteerd maar het blijft onrustig in het land, melden Arabische nieuwszenders. In de Egyptische hoofdstad Caïro deden de protesten zich voor op en rond het Tahrirplein, het epicentrum van de gigantische protesten in 2011 die de toenmalige heerser Hosni Mubarak uiteindelijk ten val brachten. Al-Sisi heeft na het afzetten van de democratisch gekozen president Mohamed Morsi in 2014 strenge antidemonstratiewetten ingevoerd. Dergelijke grote protesten zijn zeer zeldzaam en gevaarlijk voor de demonstranten. Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren gearresteerd.

Volledig scherm
President Abdel Fattah el-Sisi © AP

Traangas

Niettemin betoogden grote groepen mensen in de hoofdstad en riepen ze leuzen als ‘Weg met Sisi’ en droegen ze protestborden met zich mee. Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst zijn zeker 74 mensen opgepakt en patrouilleert de politie in burger. De politie zette traangas in tegen de demonstranten. Ook in Suez, in het noordoosten van Egypte, gingen mensen de straat op. De politie zou daar hard zijn opgetreden tegen de betogers. ,,Er waren ongeveer 200 mensen’’, zo vertelde een 26-jarige demonstrant tegen het Franse persbureau AFP. Hij stelt dat veiligheidstroepen traangas en rubberkogels afvuurden, en zelfs met scherp zouden hebben geschoten. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen. ,,Ze schieten met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. Er zijn gewonden vallen", aldus een demonstrant in Suez tegen het Franse persbureau AFP. Aanhangers van president Sisi hielden een sit-in en zongen liederen waarin hij werd geprezen. Vrijdag zouden minstens 74 mensen zijn gearresteerd, aldus het AFP.

De in ballingschap levende Egyptische zakenman en acteur Muhamed Ali zou de drijvende kracht zijn achter de protesten. Hij beschuldigt Al-Sisi en de strijdkrachten via social media van grootschalige corruptie en het verkwisten van belastinggeld aan prestigeprojecten terwijl een op de drie Egyptenaren onder de armoedegrens leeft. Sisi zelf reageerde en zei dat hij ‘eerlijk en trouw’was aan zijn volk en aan het leger. Ondertussen gonst het op de social media in de Arabische wereld van anti-Al-Sisi-posts. Waarnemers noemen het opmerkelijk dat ondanks de repressie in Egypte de protesten kennelijk veel mensen mobiliseren.

Volledig scherm
Portesten in Suez zouden hebben geleid tot harde confrontaties met de politie. © AFP

Ali liet zaterdag op Facebook weten verrast te zijn door het protest. Hij heeft de Egyptenaren opgeroepen komende vrijdag mee te doen aan een ‘mars van een miljoen mensen’ om het vertrek van Al-Sisi te eisen. ,,Dit is een revolutie van het volk. We moeten ons organiseren en naar de belangrijkste pleinen gaan.’’

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.