Onrust in VS door verschijningen 'killer-clowns'

VideoIn verschillende staten in de Verenigde Staten duiken enge clowns op. Sociale media staan vol met foto's van Amerikanen die oog in oog stonden met 'killer-clowns'. In de staat Pennsylvania werden in korte tijd zoveel geschminkte engerds gespot dat studenten, gewapend met golfclubs en hockeysticks, een klopjacht openden.

,,Klote-clowns! Klote-clowns!", riepen de studenten, die dinsdagavond met duizenden tegelijk de straat op gingen. In de buurt van de universiteit in de stad Old Main waren kort daarvoor drie verklede personen gesignaleerd. De studenten wilden duidelijk maken dat zij niet konden lachen om de clowns.

Dat komt doordat in heel de Verenigde Staten enge figuren worden gezien. Deze geschminkte mensen zien er niet alleen angstaanjagend uit, maar gedragen zich ook verdacht. Zo probeerden gemaskerde personen begin september in het plaatsje Greenville, in South Carolina, kinderen een bos in te lokken met geld. 

De autoriteiten maken zich zorgen, omdat de incidenten niet op zichzelf staan. ,,We hebben vandaag al ruim veertig telefoontjes gehad over enge clowns", schreef politie in de staat Utah dinsdag op Facebook. ,,Maar het is niet zozeer het aantal meldingen waarover wij bezorgd zijn. Wat die mensen ons vertellen, is wel beangstigend."

Ook in Nederland hebben clowns al eens voor overlast gezorgd. Zo werd in februari een Amsterdamse buschauffeur overvallen door twee mannen met clownsmaskers en messen. Zij maakten een tas met geld buit. In Sliedrecht jaagde een man met een clownsmasker ook een tijdlang mensen de stuipen op het lijf.

Volledig scherm
Facebookpagina van Flomo Klown © Facebook

Moordenaar
Zo sloegen inwoners van de plaats Flomaton, in de staat Alabama, alarm vanwege een pagina van een clown op Facebook. Het ging om het profiel van iemand die zich 'Flomo Klown' noemde. In zijn omschrijving stond: ,,Ik ben moordenaar van beroep."

De pagina zorgde deze week voor paniek in het plaatsje. Inwoners bespraken met elkaar hoe ze deze clown het best konden aanpakken en de lokale school waarschuwde alle ouders waakzaam te zijn.

Ook in andere plaatsen in de VS voelen mensen zich bedreigd door de 'killer-clowns'. Zij vertellen dat geschminkte figuren als versteend op straat staan en hen alleen aankijken als zij langslopen. ,,Dit soort grappen leidt tot een verstoring van de openbare orde", laat de politie in Connecticut weten tegenover GlobalNews. ,,Mensen kunnen gewond raken."

Waarschuwen
De politie in de VS is extra alert. Deze week werden in Connecticut al enkele tieners gearresteerd omdat zij zich voordeden als clowns op Instagram. Door die 'grappen' moesten in de regio verschillende scholen extra worden beveiligd.

En in de staat Texas werd een meisje van 13 gearresteerd omdat zij een lijst op internet had geplaatst met clowns die ,,uitgeschakeld moesten worden". Het meisje verklaarde tegenover de politie dat ze alleen wilde voorkomen dat de clowns zouden toeslaan op haar school.

Zolang er meldingen blijven binnenkomen over de 'killer-clowns' let de politie goed op. Ondertussen waarschuwen agenten op social media. ,,Er is niets illegaals aan het dragen van een clownsmasker", schrijft een politieman uit de plaats Rolla op Facebook. ,,Maar bedenk goed dat bange mensen rare dingen kunnen doen. Je zou jezelf weleens flink in de nesten kunnen werken."