Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ontruiming na dreiging Duitse gemeentehuizen

In meerdere plaatsen in Duitsland zijn gemeentehuizen ontruimd na bommeldingen. In Augsburg, ten noordwesten van München, is bijvoorbeeld de politie met man en macht uitgerukt en is het openbaar vervoer rond het plein voor het gemeentehuis gestopt. Ook in Chemnitz, Göttingen, Kaiserslautern, Neunkirchen en Rendsburg zijn raadhuizen ontruimd.

Er is geen melding gemaakt van een reëel gevaar en de maatregelen zijn volgens de autoriteiten uit voorzorg genomen na dreigementen aan gemeenten die via e-mail zijn verstuurd. Op talrijke plaatsen is met behulp van speurhonden naar explosieven gezocht.

Voor zover bekend heeft dat niets opgeleverd. Uit welke hoek de dreigementen komen, is evenmin niet bekend. Duitse overheden, rechtbanken, politici, advocaten en stations zijn de laatste maanden het doelwit van dreigementen per e-mail geweest.

Dreigmails

Eerder deze maand bleek dat meer dan honderd dreigmails zijn verstuurd aan Duitse politici, advocaten en beroemdheden. Ze werden ondertekend door het ‘Nationaal Socialistisch Offensief’, ‘NSU2' en ‘Wehrmacht’, wat de suggestie wekt dat ze zijn verzonden door neonazi’s.

Tussen de mails, die vrijwel allemaal gelijk van toon zijn maar wel van verschillende accounts zijn verstuurd, zat ook een aantal bommeldingen. Op basis van de brieven werd het treinstation in Lübeck tijdelijk ontruimd en het belastingkantoor in Gelsenkirchen een dag later. Hoewel er geen explosieven werden gevonden, nam de politie de bedreigingen zeer serieus.

De slachtoffers werden in de mails persoonlijk aangesproken. Onder hen de linkse politica Martina Renner en popzangeres Helene Fischer. Die laatste trad in september op bij een concert tegen xenofobie na de onlusten in Chemnitz met extreemrechtse groeperingen. Renner ontving een mail waarin gedreigd werd met bombrieven en dat er binnenkort mensen ‘op straat worden geëxecuteerd’. De afzender(s) beweerden ook aanvalsgeweren, pistolen en biologische strijdmiddelen te hebben, weet de Süddeutsche Zeitung.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.