Volledig scherm
Leden van het Moro National Liberation Front © ap

'Ontvoerde Nederlander op Filipijnen bevrijd'

Opstandelingen van het Moro National Liberation Front (MNLF) in de Filipijnen zeggen drie westerlingen te hebben bevrijd uit handen van de islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf Groep. Bij de bevrijde gijzelaars draait het om een Nederlander en twee Zwitsers, maakte een woordvoerder van de organisatie bekend. Niet veel later weersprak een hooggeplaatste leider van het MNLF de berichten echter weer.

Donderdagavond liet zegsman Emmanuel Fontanilla van het MNLF aan radiostation dzMM weten dat er westerlingen waren bevrijd. Hij wilde de identiteit niet bekendmaken en ook niet zeggen waar de bevrijde gijzelaars nu zijn ondergebracht. Er zouden meerdere groepen 'geïnteresseerd zijn en de buitenlanders in handen willen krijgen'. Het wachten is op de komst van MNLF-kopstuk Nur Misuari voordat de westerlingen kunnen worden overgedragen. 'Ze zijn veilig en zodra de voorzitter er is, zullen we ze overdragen aan de overheid'.

Habib Mujahab Hashim, lid van het centraal comité en de Islamitische Commando Raad van de beweging, denkt niet dat er gijzelaars zijn bevrijd. 'Hopelijk is het waar, maar er zijn geen berichten van bevrijde gijzelaars door MNLF-strijders onder commandant Ustadz Habier Malik', aldus Hashim. Strijders van Malik staan nog steeds gereed in de jungle om het gevecht aan te gaan met Abu Sayyaf. Hashim zei verder dat er bij zijn weten helemaal geen Fontanilla in de organisatie actief is als woordvoerder.

Filipijnse media speculeerden na het interview met radiozender dzMM erop dat het bij de Nederlandse gijzelaar draait om Ewold Horn. De inwoner van het Groningse Termunten verdween in februari vorig jaar samen de Zwitser Lorenzo Vinsiguerra. De twee vogelaars werden ontvoerd toen ze op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi. Al snel werd duidelijk dat de Abu Sayyaf Groep achter de ontvoering stak.