Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

Ontwerpers Erasmusbrug betrokken bij nieuwe kabelbaan tussen China en Rusland

China en Rusland zijn vandaag begonnen met de bouw van een kabelbaan voor personenvervoer over grensrivier de Amoer. Delegaties uit beide landen gingen bij Blagoversjtsjenk naar een vaartuig in het midden van de rivier en gaven het sein voor bouwers op de oevers aan het werk te gaan. Die stortten beton voor de bouw van een van de stations waar de cabines van de kabelbaan straks aankomen en vertrekken.

In het Russische Blagoversjtsjenk, circa 850 kilometer ten noorden van Vladivostok, wordt het kabelbaanstation een markant bouwwerk midden in de stad. Het wordt gebouwd naar een ontwerp van een Nederlands architectenbureau, UNStudio. Deze ontwierp in eigen land onder meer de Erasmusbrug. 

Russische media meldden dat de enige grensoverschrijdende kabelbaan ter wereld de vele drukke veerponten tussen Blagovesjtsjenk en de Chinese stad Heihe moet ontlasten en meer Chinese toeristen naar de stad moet trekken. De kabelbaan moet ook een symbool voor de stad en zelfs een trekpleister worden. Het project moet in de tweede helft van 2022 klaar zijn.