Volledig scherm
Nabestaanden herdachten deze week de slachtoffers van het treinongeluk, afgelopen zaterdag. © ap

Ontwerpfout seinen oorzaak treinramp China, premier belooft zware straffen

UpdateHet ongeluk in China waarbij afgelopen zaterdag een hogesnelheidstrein inreed op een stilstaande trein, is veroorzaakt door een ontwerpfout in het beveiligingssysteem. Een sein dat op rood had moeten staan, stond op groen.

Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag. Het baseert zijn berichtgeving op uitlatingen van het spoorwegbedrijf in Shanghai. Dat omschrijft de storing als een 'ernstige fout' die samenhangt met het ontwerp van de seinapparatuur.

Zaterdagavond was een trein stilgevallen door blikseminslag. De machinist van een achteropkomende trein wist van niets en botste op de stilstaande trein. Enkele wagons vielen van een viaduct: minstens 39 passagiers stierven en ruim 200 raakten gewond.

Door de ontwerpfout was het sein niet van groen op rood gesprongen, erkende het spoorbedrijf. Officiële onderzoeksresultaten zijn echter niet bekendgemaakt.

Bij zeldzame protesten hadden Chinezen recentelijk geëist dat de overheid 'de ware reden van het ongeluk zou openbaren'. Ze menen dat de overheid de oorzaak geheim houdt. Enkele gezinnen van slachtoffers weigeren zelfs de schadevergoeding aan te nemen zolang de echte oorzaak duidelijk is, aldus staatskrant China Daily vandaag.

'We hebben geen geld nodig. Wij willen de waarheid', zei nabestaande Wang Hui. De overheid had nabestaanden 54.000 euro per dode geboden.

Zware straffen
Het is het ernstigste ongeluk met Chinese hsl-treinen ooit. Het land heeft een groot hsl-net, maar daar zijn veel problemen mee. Autoriteiten beloofden een snelle herziening van het spoorsysteem.
Premier Wen Jiabao is vandaag in Wenzhou aangekomen om de plaats van het ongeluk te bekijken.

Jiabao beloofde dat de verantwoordelijken streng gestraft zullen worden. Ook zei de premier nog dat veiligheid ten alle tijden voorop dient te staan in het Chinese hsl-verkeer.