Volledig scherm
Franzese wordt door agenten naar het politiebureau in Elizabeth Street in New York gebracht. © AP

Onverbeterlijke gangster krijgt op z'n 100ste opnieuw de vrijheid

Onverbeterlijk. Die beschrijving past uitstekend bij de 100-jarige gangster John ‘Sonny’ Franzese. Justitie in de Amerikaanse staat Massachusetts liet de oudste federale gevangene gisteren 'lopen'. De oud-maffiabaas zat een straf uit van 50 jaar voor een bankoverval in de jaren zestig, maar werd al meerdere malen voorwaardelijk vrijgelaten. Voor korte duur.

Volledig scherm
John 'Sonny' Franzese op het politiebureau in New York na een aanhouding begin jaren zestig voor illegale gokactiviteiten. © AP

De criminele New Yorkse eeuweling, onderbaas van de beruchte Colombo familie, werd voor het laatst opgepakt in 2010. Het was de zesde keer op rij. Franzese was toen 93, maar hield zich nog altijd bezig met het afpersen van striptenten en pizzeria’s. ‘Sonny’ verliet de ziekenboeg van de gevangenis in de plaats Devens dit keer in een rolstoel. Volgens zijn zoon Michael is Franzese van plan bij zijn dochter in Brooklyn, New York, in te trekken.

Het Amerikaanse gevangeniswezen bevestigt dat Franzese daadwerkelijk de oudste misdadiger achter tralies was. Oudgedienden binnen de federale recherchedienst FBI kijken dan ook met enige bewondering naar de man die ooit in verband werd gebracht met zo’n 50 moorden.  Hij werd weliswaar vrijgesproken in die zaak, maar toch hield John Franzese al die jaren zijn kaken stijf op elkaar. Zelfs toen een verslaggever hem gisteren naar zijn naam vroeg, wilde hij niets zeggen.

Uitstervend ras


,,Het is ongelooflijk dat hij in al die jaren nooit iemand heeft verraden’’, zegt voormalig FBI-agent Bernard Welsh, die hem meerder keren oppakte nadat ‘Sonny’ de voorwaarden voor zijn vroegtijdige vrijlating schond. ,,Hij is er een van een uitstervend ras, er was nooit iemand als Sonny en er zal nooit meer iemand zijn als Sonny'', meent de eveneens gepensioneerde agent Robert Lewicki.

In totaal zat de gangster 35 jaar vast. Zijn familie houdt tot op de dag van vandaag vol dat hij erbij gelapt werd. ,,Mijn vader was wie hij was, maar hij was geen bankrover'', zegt Johns zoon Michael, die zelf ooit baas voor de Colombo's was, maar zich tegen de maffia keerde. ,,Hij is er ingeluisd.'' Franzese wordt voor de titel ‘oudste gevangene van Amerika’ opgevolgd door een eveneens krasse maffiabaas uit Philadelphia. Salvatore Sparacio is 95.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.