Volledig scherm
Marine Le Pen en Vladimir Poetin in Moskou. © EPA

Onverwacht bezoek Le Pen aan Poetin

De Russische president Vladimir Poetin ontving vandaag, enkele weken voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk, geheel onverwacht de rechtse kandidaat Marine Le Pen. 

Dat gebeurde op het Kremlin enkele uren nadat de Front National-leidster had opgeroepen gezamenlijk te strijden tegen het terrorisme en een einde te maken aan de sancties van de Europese Unie tegen Rusland.

Voorafgaand aan de ontmoeting, die niet was aangekondigd, lichtte Poetin op televisie het bezoek toe: ,,We proberen op geen enkele wijze gebeurtenissen te beïnvloeden, maar we behouden ons het recht voor vertegenwoordigers van alle politieke krachten van het land te ontmoeten, zoals onze partners ook doen, bijvoorbeeld in Europa en de Verenigde Staten.''

Dreiging
,,Deze bijeenkomst is vooral belangrijk nu een ernstige terroristische dreiging boven ons allen hangt'', zei Le Pen. Ze ontmoette eerder op de dag onder meer Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin. Bij die gelegenheid zei ze dat ze altijd tegen de EU-sancties is geweest die zijn ingesteld tegen Rusland wegens het Oekraïne-conflict. Die zijn 'contraproductief', aldus Le Pen.

Het bezoek van de Franse politica komt een dag nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Le Pen en de Amerikaanse president Donald Trump had geprezen als 'realisten' en niet als vertegenwoordigers van de 'populistische' politieke opvattingen.