Onvoldoende stemmen in de Senaat, Amerikaanse overheid op slot
De Amerikaanse overheid is gesloten. Er is geen geld om ambtenaren aan het werk te houden omdat het Congres het niet eens kan worden over een nieuwe begroting.
Delen per e-mail
De zogeheten ‘shutdown’ is vanochtend om 6 uur Nederlandse tijd ingegaan, middernacht in Washington. De hele avond onderhandelden Republikeinen en Democraten in de Senaat over een begrotingswet, maar ze zijn zo verdeeld dat de nachtelijke deadline niet werd gehaald. Volgens de Amerikaanse grondwet mag zonder zo’n wet geen geld uit de schatkist uitgegeven worden.
De onderhandelingen over het overheidsbudget gaan door. Het kan uren, maar ook dagen of weken duren voordat de overheid weer functioneert. In 2013, de laatste keer dat de Amerikaanse overheid moest sluiten, gingen zo’n 800.000 ambtenaren pas na 16 dagen later weer aan het werk. Tot die tijd waren onder meer nationale parken, musea en het Amerikaanse equivalent van instellingen als het RIVM gesloten. Paspoorten aanvragen was niet mogelijk, belastingteruggaven waren vertraagd, voedselinspecteurs gingen niet pad. ‘Essentiële’ overheidstaken zoals grensbewaking en verkeersleiding op luchthavens gaan bij zo’n shutdown wel door. Veel medewerkers, onder wie militairen, zullen echter moeten doorwerken zonder salaris. Ze krijgen pas betaald als het Congres het eens is.
18 keer gesloten
Sinds de jaren zeventig moest de Amerikaanse overheid 18 keer sluiten. Dat gebeurt nu aanvankelijk in het weekend – dat verzacht het effect, omdat veel instanties toch dicht zijn. De regering Trump heeft afdelingen van de overheid bovendien opgedragen zoveel mogelijk tóch open te blijven, desnoods met geld uit reservepotjes. De nationale parken blijven bijvoorbeeld toegankelijk, zij het met minimalse service, omdat het meeste personeel naar huis gestuurd wordt. Musea en de Nationale Zoo in Washington zijn van plan pas maandag te sluiten. ,,De dieren zullen nog steeds gevoed en verzorgd worden,” meldde de dierentuin.
Democraten geven de schuld aan de Republikeinen: zij hebben met meerderheden in beide kamers van het Congres én een partijgenoot in het Witte Huis alle macht, maar zijn niet in staat die effectief in te zetten en de overheid open te houden. Republikeinen vinden echter dat de schuld bij Democraten ligt. Zij weigeren in te stemmen met een begroting zolang er geen oplossing is voor zo’n 800.000 illegale immigranten die als kind het land in zijn gekomen, ‘dreamers’ genaamd. Zij dreigen na een jeugd in de VS het land uitgezet te worden. Het Witte Huis noemde de sluiting in een verklaring zojuist de ‘Schumer Shutdown’, naar Chuck Schumer, de leider van de Democraten. ,,We onderhandelen niet over de status van illegale immigranten terwijl Democraten onze wettige burgers gijzelen met hun roekeloze eisen.”
Meteen na het dichtdraaien van de federale geldkraan heeft de Amerikaanse president Donald Trump keihard uitgehaald naar de Democratische leden in de Senaat. ,,De roekeloze eisen van de democraten hebben er nu voor gezorgd dat ons land gegijzeld is en militairen en hulpverleners niet kunnen worden ingezet", schreef de president op Twitter.
Dreamers
De shutdown komt precies op de eerste verjaardag van het presidentschap van Trump. De president die zichzelf profileert als de Grote Onderhandelaar slaagde er niet in om de partijen bij elkaar te brengen. Trump beëindigde vorig jaar bescherming voor de dreamers, maar gaf daarna toch aan dat hij ze in de VS wil houden. Er zou voor hen een ‘wet van liefde’ komen, zei Trump. Maar tegelijk eist hij dat in ruil in de begroting onder meer geld wordt vrijgemaakt voor zijn grensmuur – iets waar Democraten niet over peinzen. Om een begroting door de Senaat te krijgen is steun van enkele Democraten nodig.
Politici maken zich onder Amerikanen nog een tikje extra impopulair met de mislukte begrotingsonderhandelingen. Onder kiezers heerst toch al het beeld dat politiek Washington niets klaarspeelt. Nu zelfs de hele overheid gesloten moet worden, wordt dat idee alleen maar sterker. In een peiling van CNN gaf 56 procent van de Amerikanen aan dat het openhouden van de overheid belangrijker is dan een deal over de immigrantenkinderen. Ook zei 21 procent van de Amerikanen aan dat ze president Trump de schuld zullen geven van de sluiting. Volgens 26 procent treft de Republikeinen blaam, 31 procent wijt de sluiting aan Democraten.
Verder in het nieuws
-
Video LA en Las Vegas van de leg: ‘Ja mensen, dit is sneeuw, geen paniek’
Een winterse storm zorgt voor sneeuw in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Een zeldzaamheid, voor sommige inwoners in Las Vegas en rondom Los Angeles was het de eerste keer dat ze sneeuw zagen. -
Horrorkoppel VS schuldig aan mishandeling twaalf kinderen
David en Louise Turpin, die vorig jaar gearresteerd werden nadat aan het licht kwam dat ze twaalf van hun dertien kinderen jarenlang mishandelden en uithongerden, hebben vrijdag schuldig gepleit aan foltering en misbruik. Het duo gaat voor minstens 25 jaar de cel in. -
Crisis Venezuela Venezolaanse oppositieleider Guaidó daagt Maduro uit en reist naar Colombia
De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaard interim-president van het land Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten. -
Trump wil miljardairsvrouw Kelly Craft als VN-ambassadeur
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de huidige ambassadeur in Canada Kelly Craft voorgedragen als nieuwe ambassadeur voor de Verenigde Naties. Dat maakte hij vrijdagavond via Twitter bekend. -
Drugsbaron 'El Chapo' wil nieuw proces na ‘misdragingen’ van jury
De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman wil dat zijn rechtszaak in New York wordt overgedaan omdat juryleden in de fout zouden zijn gegaan. Zij mochten van de rechter geen nieuwsberichten lezen over de zaak, maar hebben dat verbod mogelijk genegeerd.
-
Nederlandse wietteler vast na inval op bedrijventerrein in Barcelona
De Spaanse politie heeft op een industrieterrein in Barcelona twee plantages met ruim 4000 marihuanaplanten ontmanteld. De groep die de wietplanten kweekte, stond onder leiding van een Nederlander. Hij is samen met drie Spanjaarden opgepakt. -
video ‘Kim Jong-un’ en ‘Trump’ zorgen voor verwarring in hoofdstad Vietnam
Hoewel de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf nog niet is gesignaleerd in Vietnam, trekt zijn dubbelganger alvast de aandacht in Hanoi. De bekende Kim-imitator ‘Howard X' en Trump-lookalike Russell White verschenen onder grote belangstelling in de Vietnamese hoofdstad. -
Restaurantdode blijft raadsel, ook justitie opent onderzoek
Na het Spaanse ministerie van Volksgezondheid opent ook justitie een onderzoek naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Een vrouw van 46 overleed afgelopen zaterdag na een etentje, haar man en zoon werden ziek. De teller van het aantal gevallen van vermoedelijke voedselvergiftiging is opgelopen tot 29.