Volledig scherm
Vluchtelingen in het tentenkamp van Heumensoord © anp

Onvrede over Heumensoord groeit: vluchtelingen gaan demonstreren

De onvrede onder de vluchtelingen die verblijven in tentenkamp Heumensoord groeit. Maandag wandelen mogelijk honderden mensen in een demonstratieve optocht van het bos naar het gemeentehuis van Nijmegen.

Quote

We zitten hier al 5 maanden en het enige wat we kunnen doen is zitten, eten en slapen

Ahmed Mohamad - Bewoner Heumensoord

,,We zitten hier al 5 maanden en het enige wat we kunnen doen is zitten, eten en slapen", vertelt de Syriër Ahmed Mohamad, initiator van de demonstratie. ,,We weten niets, hebben geen zakgeld. Het is echt inhumaan om zo lang zo te moeten leven in een tent."

Afgelopen week ontstond in het kamp al grote onrust en woede over de omstandigheden. Er werd door enkele tientallen vluchtelingen gedreigd met een bezetting.

De aanleiding is tweeledig. Ten eerste verschenen er afgelopen week rapporten van de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens over Heumensoord. Daarin was veel kritiek op de wijze waarop op Heumensoord de opvang is geregeld.

Tweede probleem is dat deze week staatssecretaris Klaas Dijkhoff duidelijk maakte dat de asielprocedure maximaal 15 maanden kan gaan duren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement