Het slachtoffer, Roger B.
Volledig scherm
Het slachtoffer, Roger B. © Screenshot RTL.be

Ooggetuige over doodgereden man in geel hesje: ‘Dit was géén ongeluk’

De 50-jarige man die vrijdagavond werd doodgereden door een Dongense vrachtwagenchauffeur, sloeg vlak voor de aanrijding met een sleutel op de ruit van de truck. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de Belgische autoriteiten. De demonstrant gleed daarna onder de vrachtwagen en overleed ter plaatse. 

Het incident gebeurde tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig mensen in gele hesjes. Die blokkeerden ter hoogte van de Belgische plaats Visé één rijstrook om hun ongenoegen over het beleid van de regering te uiten. De demonstratie verliep zonder problemen, tot de demonstranten de chauffeur uit Dongen probeerden tegen te houden. 

Gruwelijkheden

Het slachtoffer, de 50-jarige Roger B., probeerde samen met een mededemonstrant alle vrachtwagens tegen te houden. Toen dat met deze truck niet lukte, sloeg B. met een sleutel tegen het raam. Volgens de VRT zou de man de ruit hebben willen inslaan. Of dat gebeurd is, is niet zeker. Op de plek van het incident is volgens de Vlaamse omroep wel gebroken glas gevonden.

Volgens een ooggetuige gaf de chauffeur daarna plots gas bij en raakte het protestbord. Hierdoor gleed het slachtoffer uit en kwam zo onder de vrachtwagen terecht. De man overleed ter plaatse.

Quote

Het was als in de game GTA

Ooggetuige

Ooggetuige

De ooggetuige stond vlak achter het slachtoffer en heeft naar eigen zeggen gruwelijkheden gezien. ,,Ik heb zijn armen gezien, zijn gezicht, zijn lichaam. Dat ging door merg en been. Het was als in de game GTA (Grand Theft Auto, red.). Ik was geschokt”, zei hij op de Waalse televisie. 

Na afloop hoorde hij zeggen dat het ging om een ongeluk. ,,Dat was absoluut niet zo. Dit was géén ongeluk. Ik zag hem als een gek accelereren. Nog nooit heb ik een vrachtwagen zo snel zien wegrijden.”

Gevlucht

Na de aanrijding vroeg de Belgische politie aan de trucker zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, maar in plaats daarvan ging hij ervandoor. 

Tegen de Dongenaar werd een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, zaterdag is hij in de regio Tilburg opgepakt. De Vlaamse politie verdenkt hem van een opzettelijke aanrijding met de dood tot gevolg.

In shock

De broer van het slachtoffer is in shock, zo laat hij in een openbaar Facebook-bericht weten. ,,Goede reis, mijn kleine broertje. Je rebelse kant is ten einde”, schrijft hij. ,,Ik weet zeker dat jij onder de gele hesjes een koning zult blijven. De boze mensen, zij die tot het gaatje gaan, blijven vooral jouw aardige en behulpzame onthouden.”

 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”