Volledig scherm
PREMIUM
Beto O'Rourke (D-TX) © AFP

Ook Beto O'Rourke (46) wil president van de VS worden

Het voormalige Congreslid uit Texas is in korte tijd een politieke superster geworden. Hij sluit zich aan bij zeker vijftien Democraten die ruim anderhalf jaar voor de verkiezingen in november 2020 al aan hun campagne begonnen zijn. In een videoboodschap, uitgesproken op de bank naast zijn vrouw Amy, spreekt hij van ‘een bepalend moment van de waarheid’. ,,De uitdagingen waar we mee te maken hebben, de onderling verbonden crises in onze economie, onze democratie en ons klimaat, zijn nog nooit zo groot geweest."

O'Rourke verloor zijn campagne om een Senaatszetel vorig jaar, maar kwam als Democraat met een optimistische boodschap zo dichtbij in Republikeins Texas, dat sommige linkse Amerikanen hun hoop op hem gevestigd hebben. Hij nam maanden de tijd om na te denken en maakte een road trip om zijn gedachten op een rij te krijgen. ,,Ik moest op pad, mensen ontmoeten," zei hij vorige maand in een interview met Oprah Winfrey. ,,Dat is gewoon hoe ik denk, hoe ik de volgende stap bepaal. Ik ben er echt uitgekomen door bij mensen te zijn.”

O'Rourke moet nu zien op te vallen in een overvol kandidatenveld, met linkse helden als Bernie Sanders en Elizabeth Warren, die gedurfde voorstellen doen, zoals het opknippen van grote techbedrijven als Facebook en Amazon, een voorstel van Warren.