Ook Fox News, NBC en Facebook weren controversiële verkiezingsspot van Trump

videoDe Amerikaanse televisiezenders Fox en NBC weigeren de omstreden verkiezingsspot van president Donald Trump en de Republikeinse Partij over de migrantenkaravaan in Mexico nog langer uit te zenden. Ook Facebook weert de advertentie zo veel mogelijk.

Fox News - een pro-Trump nieuwszender - bekeek de tv-spot nog eens goed  en besloot vervolgens de boodschap van de Republikeinen niet langer uit te zenden. Ook televisiezender NBC zendt de spot niet meer uit. CNN weigerde van meet af aan om de ‘racistische’ Trump-spot uit te zenden. Met de advertentie wordt geprobeerd Republikeinen naar de stembus te krijgen door een groep migranten op weg naar de Verenigde Staten af te schilderen als criminelen.

Volledig scherm
Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst. © REUTERS

Facebook weigert het spotje als advertentie vanwege ‘sensationele inhoud’ maar verbiedt de beelden en de boodschap niet. Op Trumps Facebookpagina is de boodschap gewoon te zien en al meer dan een miljoen keer bekeken.

De gewraakte verkiezingsspot werd zondagavond uitgezonden tijdens sportprogramma Sunday Night Football, met zo’n 10 miljoen kijkers een van de best bekeken televisieprogramma’s in Amerika. Veel sportliefhebbers waren geschokt door de racistische toon van de boodschap. Er kwamen felle online protesten van Hollywood-beroemdheden en gewone Amerikanen. Zowel Fox als NBC gingen vervolgens overstag. 

Moordenaar

In de politieke commercial wordt ook verteld dat de Democraten de moordenaar Luis Bracamontes, een illegale immigrant, destijds toegang tot de VS hebben verschaft. Inmiddels blijkt dat Bracamontes niet onder democratisch bestuur, maar ten tijde van de regering van George W. Bush de VS opnieuw binnenkwam. Hij was door president Bill Clinton (van de Democratische Partij) juist de VS uitgezet eind jaren 90.
Een verslaggever die in Honduras met een karavaan migranten meereisde, wist te melden dat deze niet bestaat uit gevaarlijke criminelen, maar vooral uit mannen, vrouwen en kinderen die geweld, armoede en politieke onderdrukking ontvluchten.

Volledig scherm
Migranten op een vrachtwagen onderweg naar de Verenigde Staten. © REUTERS
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.