Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook Franse premier houdt vast aan boerkiniverbod

UpdateIn navolging van enkele burgemeesters van diverse Franse gemeenten zegt ook de premier van Frankrijk vast te willen houden aan het boerkiniverbod. Met die opstelling staan ze recht tegenover de Raad van State die in een voorlopig besluit heeft geoordeeld dat het verbod ingaat tegen de burgerlijke vrijheden.

Quote

Er zijn hier veel spanningen en ik trek mijn decreet niet in

Burgemeester Ange-Pierre Vivoni

Frankrijk heeft behoefte aan een moderne en seculiere islam. Het idee van een boerkini botst met dat idee, zo schrijft de Franse premier Manuel Valls op zijn Facebookpagina. Volgens de premier is de boerkini een symbool van onderdrukking. ,,Het verbod op de boerkini ondermijnt de persoonlijke vrijheid niet. Er is geen vrijheid die vrouwen onderdrukt'', aldus de premier. Er moet een onderscheid worden gemaakt 'tussen de politieke islam en de religieuze islam'.

De politie in Nice zal gewoon door blijven gaan met het uitdelen van boetes aan moslima's die geen gehoor geven aan het verbod, zo zegt de burgemeester van de badplaats. Ook in Fréjus worden moslimvrouwen die geen regulier badpak dragen nog steeds beboet.

De burgemeester van Sisco, een plaats op het eiland Corsica, is dezelfde mening toegedaan. ,,Er zijn hier veel spanningen en ik trek mijn decreet niet in'', zei burgemeester Ange-Pierre Vivoni tegen BFM TV.

De Raad van State zette vandaag een streep door het verbod op de boerkini in het plaatsje Villeneuve-Loubet. De Conseil d'Etat noemt het verbod ,,een ernstige, en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden''.

De Franse Liga voor de Mensenrechten had protest had aangetekend tegen het verbod in dat plaatsje. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de Raad van State in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen. Volgens de advocaat van de Liga moeten als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over Villeneuve-Loubet de verboden nu overal van tafel.

In 32 Franse gemeenten is een verbod op het islamitische badpak ingesteld. De gemeentes die de verboden instelden betoogden dat het islamitische zwempak mensen angst aanjaagt en daarmee een gevaar voor de openbare orde is. Ex-president Nicolas Sarkozy, die volgend jaar opnieuw een gooi naar het presidentschap wil doen, sprak zich deze week uit voor een landelijk verbod.