Volledig scherm
© anp

Ook Fransen openen de jacht op 'sjoemelsigaret' en doen aangifte

De Nederlandse aangifte 'wegens zware mishandeling' tegen de tabaksindustrie krijgt een eerste vervolg in het buitenland. Ook in Frankrijk is nu aangifte gedaan tegen vier grote tabaksproducenten. 

Het Franse Nationaal Comité tegen Roken (NCTC) doet aangifte voor 'het opzettelijk in gevaar brengen van een ander'. De reden van de strafrechtelijke aangifte is exact dezelfde als in Nederland: de sjoemelsigaret, de peuk met de minuscule gaatjes waarmee meetapparatuur wordt omzeild. ,,In werkelijkheid krijgen rokers twee tot tien keer meer nicotine en teer binnen dan is toegestaan,'' schrijft de NCTC.

De Nederlandse longkankerpatiënt Anne Marie van Veen deed in Nederland anderhalf jaar geleden als eerste aangifte voor een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het gaat daarbij niet om geld, maar om een daadwerkelijke veroordeling van de vier grote tabaksproducenten in ons land. 

Regen

Een jaar geleden deed ook KWF aangifte wegens zware mishandeling. Sinds enkele weken geleden ook het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek datzelfde deed, regent het aangiften. Inmiddels liggen er zeventien bij het Openbaar Ministerie, dat nog steeds niet heeft besloten of het daadwerkelijk tot vervolging overgaat. 

Bekend was al dat de wereldwijd unieke strafzaak in tal van landen op de voet wordt gevolgd. Nu heeft ook het Franse Nationaal Comité tegen Roken in Frankrijk de stap gewaagd. Ondertussen wordt in meer landen aangifte tegen de tabaksindustrie voorbereid.