Volledig scherm
© EPA

Ook in Nieuw-Zeeland aardbeien met naalden aangetroffen

Een supermarktketen in Nieuw-Zeeland heeft alarm geslagen nadat naalden zijn aangetroffen in aardbeien. Het betreffende fruit wordt uit de schappen gehaald, bericht de krant The New Zealand Herald. Het bedrijf Countdown adviseert klanten uit Australië afkomstige aardbeien voor de zekerheid te snijden voor consumptie.

Het is onduidelijk of de naalden zijn aangetroffen door een medewerker of klanten van de supermarkt. Een woordvoerster van het bedrijf wilde niet in detail treden over de vondst. In het nabijgelegen Australië bestaat al langer onrust over naalden in fruit. Daar berichten media over een heuse ,,aardbeiencrisis''.

Op meerdere plekken in Australië zijn de afgelopen tijd naalden aangetroffen in het rode fruit. Een hoge medewerker van de branchevereniging van aardbeientelers sprak eerder over ,,commercieel terrorisme'' dat de sector grote schade toebrengt.

Andere fruitsoorten

Volledig scherm
Een naald in een bakje aardbeiden uit Gladstone, in Queensland. © EPA

De autoriteiten kregen ook meldingen over naalden in andere fruitsoorten, zoals bananen en appels. Het gaat vermoedelijk in sommige gevallen om grappen of copycat-gedrag. De Australische regering heeft aangekondigd met strengere straffen te komen voor mensen die fruit 'besmetten'. Die zullen van het zelfde kaliber zijn als straffen voor kinderporno of het subsidiëren van terrorisme.

De Australische minister president Scott Morrison maakte het ook heel duidelijk dat de nieuwe strafmaatregel ook geldt voor copycats en nep-incidenten. ,,Je brengt de levens van hard werkende Australiërs in gevaar en je maakt kinderen bang,'' zei hij. ,,Je bent een lafaard.''

Van de week gaf een jonge Australiër toe dat hij naalden in fruit stopte, voor de grap. De jongen is opgepakt en krijgt waarschijnlijk jeugdzorg.

Ramp

Jaarlijks gaat er zo'n 80 miljoen euro om in de Australische aardbeienteelt, maar de industrie heeft grote klappen gehad. De prijzen van aardbeien zijn al sterk gedaald, zelfs tot onder de productiekosten. Meer en meer supermarkten halen hun aardbeien uit de schappen en sommige telers zien zich genoodzaakt duizenden aardbeien te dumpen. 

Volledig scherm
Meer en meer supermarkten halen hun aardbeien uit de schappen. © EPA