Ook Italië wordt weer strenger: theaters sluiten en horeca veel eerder dicht. Protesten groeien
VideoItalië gaat niet opnieuw in lockdown, maar heel veel scheelt het niet. Het decreet met nieuwe coronamaatregelen dat premier Conte vandaag ondertekende, legt het sociale leven grotendeels lam. Scholen en musea blijven open, maar theaters en concertzalen gaan voorlopig dicht en bars en restaurants moeten veel eerder sluiten. Het protest van ondernemers groeit.
Stipt om half twee begon de Italiaanse premier Conte zondagmiddag zijn persconferentie over de nieuwe maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen af te remmen. Ze zijn ingrijpend, maar het is geen lockdown, verzekert de premier, want ‘een nieuwe lockdown kan Italië zich niet veroorloven. We moeten er alles aan doen om zowel de volksgezondheid als de economie te beschermen.’
De semi-lockdown, zoals de krant La Repubblica de maatregelen noemt, gaat zondag om middernacht in en duurt tot 24 november. Een maand lang gaan alle zwembaden, sportscholen, theaters en bioscopen dicht en moeten bars en restaurants om 18.00 uur de deuren sluiten. Het is nog wel mogelijk eten of drinken te bestellen of af te halen, maar het mag niet op straat worden geconsumeerd. Ook blijven de musea open, maar het maximaal aantal toegestane bezoekers wordt beperkt, net als in winkels.
Online onderwijs
Hoewel premier Conte in zijn toespraak aangaf een hekel te hebben aan het woord avondklok, komt het daar in de praktijk wel op neer. Italianen mogen vanaf maandag eigenlijk alleen nog maar werken, naar school en boodschappen doen, de rest wordt verboden of sterk afgeraden. Reizen tussen de verschillende delen van het land is nog wel toegestaan maar de bevolking is gevraagd het zo veel mogelijk te vermijden. Zowel onderwijs op afstand als smartworking worden daarom gestimuleerd.
In de bovenbouw van de middelbare school en op de universiteiten zal driekwart van het onderwijs online aangeboden worden en ook de ambtenaren zullen, waar mogelijk, thuiswerken. „Het doel van de regering is het afvlakken van de besmettingscurve”, benadrukt de Italiaanse premier. „Zorgen dat we niet de controle over de pandemie verliezen. Het reproductiegetal R heeft inmiddels de kritische grens van 1,5 bereikt.”
Dat besmettingscijfer baart de Italiaanse regering grote zorgen. Zaterdag telde het land bijna 20.000 nieuwe besmettingen en 115 doden. De teststraten kunnen de vraag nauwelijks aan. Daardoor dreigt het track and trace-systeem spaak te lopen. De maatregelen zijn dus strikt noodzakelijk, benadrukte Conte. „Als we ons in de maand november aan de regels houden en de curve onder controle krijgen, dan kunnen we daarna de teugels wat laten vieren en met een geruster hart de Kerst tegemoet.”
Groeiend verzet
Terwijl in het voorjaar de Italianen de maatregelen vrij geruisloos en gedisciplineerd opvolgden, groeit nu het verzet. Verschillende branche-organisaties zijn boos over de nieuwe regels. Zo is de cultuursector verbijsterd over de voorgenomen sluiting. In een open brief wijzen ze cultuurminister Dario Franceschini erop dat theaters, bioscopen en concertzalen veilig zijn. „Door de strenge protocollen is er sinds de heropening in mei geen enkel coronageval bekend.”
Ook de horecabranche is vol ongeloof. Restauranthouders vinden dat ze ondanks hun inspanningen en investeringen gestraft worden voor andermans falen. „Wij respecteren de regels”, zegt Max Mascia, chef van tweesterrenrestaurant San Domenico in Imola tegen zakenkrant Il Sole 24 Ore. „Het probleem zijn de scholen en het openbaar vervoer.”
In beide sectoren dreigen veel faillissementen als gevolg van de maatregelen. De organisatie van horeca-ondernemers heeft het over 110.000 bedrijven die om zouden vallen. „We kunnen niet nog een sluiting aan”, zegt voorzitter Roberto Calugi. „Als er geen compensatie komt dan is de horeca dood.”
In een poging de getroffen branches gerust te stellen meldde premier Conte tijdens zijn persconferentie dat er geld is voor compensatie.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spanje kiest voor keiharde corona-aanpak: regering wil avondklok tot mei volgend jaar
Spanje wil met een keiharde aanpak het coronavirus de komende winter onder controle krijgen. De ministerraad besloot zondag om voor het hele land, behalve de Canarische eilanden, een avondklok in te stellen die, als het aan de regering ligt, tot 9 mei volgend jaar duurt. Dat betekent dat de mensen in Spanje ruim zes maanden lang de straat niet op zouden mogen tussen 23.00 en 6.00 uur, behalve voor werk. Ook mogen niet meer dan zes mensen bij elkaar komen. -
PREMIUM
Lockdown-drukte: nog snel even naar de kapper en de schoonheidssalon
Wel een lockdown, geen lockdown, de komende week, weken, zal het er om gaan spannen. Kappers en schoonheidssalons zien een toename van klanten die alvast anticiperen op een mogelijke sluiting. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
‘Totale oorlog met Rusland vermijden blijft Navo-topprioriteit, maar hard terugslaan kan’
Een totale oorlog met Rusland vermijden blijft de kernverantwoordelijkheid van de Navo. Tegelijkertijd heeft ze nu zoveel troepen in Oost-Europa dat er ook in Moskou geen enkel misverstand over kan bestaan dat ze hard terugslaat als Rusland Navo-grondgebied zou schenden.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
Chauffeur truck met 53 dode migranten Texas had vermoedelijk drugs gebruikt
De vermoedelijke bestuurder van een vrachtwagen in Texas waarin maandag meer dan vijftig dode migranten werden aangetroffen, was onder invloed van methamfetamine toen de politie hem vond. Dat zegt Henry Cuellar, de Democratische vertegenwoordiger van het district dat het oostelijke deel van San Antonio omvat. Cuellar baseert zich daarbij op gerechtelijke documenten die hij heeft ingezien. Methamfetamine, oftewel ‘meth’, is een krachtige synthetische drug die het gedrag van de gebruiker sterk beïnvloedt.