Volledig scherm
Protest bij een hotel in eigendom van de sultan van Brunei. © afp

Ook Oscars boycotten hotels van homofobe sultan

Steeds meer grote Amerikaanse entertainmentclubs en -organisaties weigeren voortaan de Dorchester-hotelketen van de homofobe sultan van Brunei te gebruiken voor hun bijeenkomsten, conferenties en events.

Volledig scherm
© EPA

De Motion Picture & Television Fund, die elk jaar de avond voor de Oscars een groot feest in het Bevery Hills Hotel geeft, heeft laten weten deze jarenlange traditie af te breken zolang de sultan zijn strenge anti-homowetten niet intrekt. Dat meldt The Hollywood Reporter maandag. In het comite achter dit feest zitten machtige Hollywoodsterren als Will Smith, Tom Cruise, Matthew McConaughey, Jamie Foxx, Sandra Bullock en Jeffrey Katzenberg.

Organisaties
Eerder dit weekend maakte ook Sir Richard Branson, de oprichter en baas van de Virgin Group, al bekend dat hij geen feesten en bijeenkomsten in de Dorchester-hotels meer zal organiseren zolang de wetten van de sultan van kracht zijn. Ook talloze homo- en mensenrechtenorganisaties hebben geplande meetings in de chique hotels gecanceld.

De stroom aan boycotverklaringen volgt na oproepen van invloedrijke homoseksuele sterren als Ellen DeGeneres en Stephen Fry. Zij willen hiermee een statement maken tegen de shariawetten die de sultan onlangs in Brunei heeft ingevoerd. Hierdoor kunnen openlijke homoseksuelen en lesbiennes worden gestenigd.

Homowebsites
De rijke sultan kocht onlangs de keten waar onder meer het Beverly Hills Hotel, het Dorchester in Londen en het Le Meurice in Parijs bijhoren.Op diverse grote homowebsites zijn lijsten gepubliceerd met alle hotels die tot de keten van de sultan behoren. Op 5 mei wordt er voor het Beverly Hills hotel in Los Angeles een grote demonstratie gehouden.

 1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

  Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

  Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.