Volledig scherm
Archiefbeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. © EPA

Ook vrouw en zwager van overleden IS-leider Al-Baghdadi opgepakt

Naast de zus van de gedode IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft Turkije ook zijn vrouw en zwager opgepakt. Dat maakte de Turkse president Erdogan vandaag bekend.

Eerder deze week werd al bekendgemaakt dat zijn zus, de 65-jarige Rasmiya Awad, is opgepakt. Ze werd aangehouden tijdens een bestorming van een container vlakbij de Syrische stad Azaz, in het gebied dat nu in handen is van de Turken. Daar leefde ze met haar gezin. 

Ze zou op het moment van de aanhouding samen met haar man, vijf kinderen en een schoondochter zijn geweest. De autoriteiten hopen dat Awad hen meer kan vertellen over haar broer en zijn extremistische groepering.

Opvolger

Al-Baghdadi kwam vorige maand om het leven tijdens een Amerikaanse militaire operatie. De IS-leider hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib dat werd bestormd door Amerikaanse elitesoldaten. De terrorist rende een tunnel in en blies zichzelf op toen hij op het punt stond gepakt te worden. Daarbij kwamen ook twee jonge kinderen om het leven.

Enkele dagen daarna meldde IS dat Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi de opvolger van de overleden leider is.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.