Ook zelfstandige reizigers Sri Lanka worden gerepatrieerd

Video en updateNederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar het door aanslagen getroffen Sri Lanka reisden, worden ook teruggehaald. Dat hebben de verzekeraars afgesproken met SOS International. 

Die laatste coördineert het repatriëren van de Nederlandse toeristen. ,,Formeel dekken reisverzekeraars repatriëring in dit soort situaties niet maar na onderling overleg is besloten hierop een uitzondering te maken’’, zegt woordvoerder Nico Dekker. 

Veel Nederlanders willen volgens hem weg uit Sri Lanka, waar de situatie gespannen is vanwege mogelijke vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen. ,,Wie weg wil, moet wel eerst een hulpaanvraag indienen bij ons. Wij weten immers niet waar de zelfstandige reizigers zich bevinden. Van mensen met een doorlopende reisverzekering is vaak helemaal niet bekend dat ze op vakantie zijn, laat staan waar ze verblijven’, vervolgt de zegsman. 

Kosten

SOS International zoekt daarna uit hoe de vakantiegangers het beste terug naar Nederland kunnen vliegen. ,,Wij gaan op zoek naar  plaatsen op lijnvluchten en als die niet volstaan dan zoeken we andere opties. De kosten voor het terugreizen zijn - mits binnen redelijke grenzen -  voor rekening van de reisverzekeraars.’’ 

Zelfstandige reizigers kunnen hun hulpaanvraag indienen op het volgende telefoonnummer: +31 20 6515171.  

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Sri Lankaanse elitetroepen bewaken een moskee tijdens het Vrijdaggebed in Colombo. © REUTERS

Georganiseerde reizen

Het Calamiteitenfonds maakte gisteravond bekend dat reisorganisaties alle Nederlanders gaan terughalen die hun vakantie in Sri Lanka boekten bij een reisbureau. Het gaat om zo’n 400 mensen. 

Ze worden gerepatrieerd vanwege de aanscherping van het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat raadt niet-noodzakelijke reizen af vanwege het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen.

Aan lot overgelaten

Tientallen Nederlandse vakantiegangers die op eigen gelegenheid naar het door aanslagen getroffen Sri Lanka reisden, werden onaangenaam verrast door het nieuws over de repatriëring van Nederlanders die in georganiseerd verband in het land verblijven. ,,Wij krijgen nul hulp en voelen ons aan ons lot overgelaten’’, verklaarde een reiziger eerder vandaag tegenover deze site. 

 Zelfmoordaanslagen in kerken en hotels in Sri Lanka eisten zondag zo’n 260 mensenlevens. Onder de slachtoffers waren ook drie Nederlanders.

Minister Schouten was in de uitzending bij M te gast om te praten over de aanslagen in Sri Lanka: