Een Britse vrouw is schuldig bevonden aan het doen van een valse aangifte van verkrachting op Cyprus.
Volledig scherm
Een Britse vrouw is schuldig bevonden aan het doen van een valse aangifte van verkrachting op Cyprus. © EPA

Oordeel rechter Cyprus: Britse loog over verkrachting door Israëlische jongens

Een Cypriotische rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat een Britse vrouw heeft gelogen over een groepsverkrachting zes maanden geleden door Israëlische jongeren.

De vrouw, toen 19 jaar oud, beweerde dat ze seksueel was misbruikt door twaalf Israëlische tieners. De zaak, voor de districtsrechtbank in Paralimni, werd nauwgezet gevolgd door mensenrechtengroepen. De vrouw werd gearresteerd nadat ze de beschuldiging had ingetrokken dat de Israëlische tieners haar half juli in een hotelkamer in het vakantieoord Ayia Napa hadden verkracht.

Ze zou wel seks hebben gehad met een aantal van de jongens, maar dat was geheel vrijwillig, verklaarde ze toen. Zo luidde destijds ook het verweer van drie van de Israëlische jongens, op het eiland waren om te ontspannen voor aanvang van hun diensttijd in het Israëlische leger. Zij bekenden inderdaad gemeenschap te hebben gehad met de Britse , maar dat zou met wederzijdse toestemming zijn gebeurd. 

Seks gefilmd

De vrouw werd daarop beschuldigd van valse aangifte van verkrachting en riskeert een jaar cel en een boete van 1700 euro. De Britse zei dat ze haar beschuldiging onder dwang van de politie had ingetrokken tijdens aanhoudende ondervragingen zonder dat er een advocaat bij aanwezig was. Aanklagers en de rechtbank wezen het verweer van de vrouw van de hand.

,,Mijn conclusie is dat haar schuld zonder enige twijfel is bewezen,” zei de rechter vandaag in zijn vonnis. De rechtbank beschrijft haar claims als inconsistent en voegde eraan toe dat de Britse had geprobeerd de rechtbank te misleiden. Volgens de aanklagers was de vrouw boos, omdat de seks was gefilmd. De Israëli’s werden 10 dagen na hun arrestatie, op de dag dat de vrouw haar beschuldiging introk, vrijgelaten. 

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”