Volledig scherm
Oekraïense militair in Donetsk © anp

Oorlog laait op in Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag gezegd dat zijn land zich op een Russische aanval moet voorbereiden. Hij verdedigde het inzetten van zwaar geschut aan het front niet ver van het rebellenbolwerk Donetsk. In het oosten van Oekraïne zijn gevechten tussen separatisten en het leger opgelaaid.

Het zware geschut zou daar volgens de vredesafspraken van eerder dit jaar niet mogen staan, maar teruggetrokken zijn. Petrosjenko zei ook dat er meer dan 9000 Russische militairen in de opstandige pro-Russische regio Donbass vechten.

Het Kremlin weerspreekt dat. Een regeringswoordvoerder laat weten dat Petrosjenko olie op het vuur gooit door voor een anti-Russische sfeer te zorgen in de aanloop naar de topconferentie van de G7 in Beieren, de economische top van invloedrijke industriële mogendheden.

Talrijke doden
Woensdag spraken beide partijen van talrijke doden in de opgelaaide strijd. In totaal zouden deze week 21 militairen en pro-Russische separatisten zijn omgekomen.

Vooral in de buurt van de plaats Marinka, waar voor het uitbreken van de gevechten vorig jaar ongeveer 9000 mensen woonden, wordt hevig gevochten. De stad is de laatste maanden in de frontlinie komen te liggen, doordat de belangrijkste weg van Donetsk naar het westen erlangs loopt.

Marioepol
Ook bij Sjirokyne zijn er felle gevechten. Als de rebellen die plaats in handen krijgen, krijgen zij de havenstad Marioepol in zicht, de belangrijkste stad in het oosten die nog in handen van het regeringsleger is.

Marioepol is strategisch erg belangrijk. Vanuit de havenstad zouden de separatisten een verbinding kunnen leggen met de Krim, het schiereiland dat Rusland vorig jaar annexeerde.