Oorlogsmachine van Taliban niet te stuiten
De Taliban proeven het succes op het slagveld. De eerste grote Afghaanse stad staat op het punt van vallen en met de inval in de woning van de Afghaanse minister van Defensie treffen de Taliban de pro-Westerse regering in het hart. De boodschap van de extremisten is duidelijk: niemand is veilig voor ons.
Het is een bom met een dubbele lading. Als zij afgaat is de chaos in de veiligheidszone van Kaboel zo groot dat vier extremisten erin slagen binnen te dringen in de villa van de minister van Defensie. Bismillah Khan Mohammadi is niet thuis en de indringers worden doodgeschoten. Het gezin van de minister blijft ongedeerd na een bliksemsnelle evacuatie. Maar de tweede ‘lading’ van de gedurfde terreuractie, de psychische schade, is veel groter.
Met de gedurfde actie laten de Taliban zien dat niemand veilig is in Afghanistan. Ook de minister van Defensie niet. Het is een boodschap die de onrust onder de bevolking nog groter maakt.
Iedereen hield zijn hart vast
Al bij de aankondiging van het vertrek van alle Amerikaanse en andere westerse troepen hield iedereen zijn hart vast. Gaat hiermee de deur open voor een terugkeer van de Taliban? Is het regeringsleger wel bij machte hun opmars tot staan te brengen?
Wat werd gevreesd gebeurt: de moslimfundamentalisten heroveren in rap tempo al het gebied dat zij na de Amerikaanse invasie in 2001 hebben moeten prijsgeven. De Taliban staan in het noorden al weer aan de grens met de oude Sovjet-republieken. In het zuiden controleren ze grensposten met Iran, in het oosten grensovergangen met Pakistan. Alle grondgebied daartussen wordt ook heroverd.
Alleen de hoofdstad Kaboel zal met de aanwezigheid van de door de Amerikanen getrainde elite-onderdelen van het Afghaanse leger nog een maatje te groot zijn. Maar de hoofdstad valt wel in rap tempo ten prooi aan terreuraanslagen, waarvan de aanval op de woning van de minister van Defensie voorlopig de laatste is.
Oude tijden
Het is een ontwikkeling die Afghanen herinnert aan oude tijden. Voorgangers van president Ashraf Ghani waren vaak ook niet meer dan burgemeesters van de hoofdstad. Hoe verder je van Kaboel kwam, hoe kleiner de macht van de centrale regering, hoe groter de macht van krijgsheren, van de Moedjahedien en van de Taliban. Volgens de laatste tussenstand zouden de moslimfundamentalisten weer 70 procent van Afghanistan in handen hebben.
Na het platteland proberen ze nu alle hoofdsteden van de provincies in handen te krijgen. In dat offensief is de eerste aanval op Herat, de derde stad van het land en hoofdstad van de gelijknamige provincie, afgeslagen door het Afghaanse leger dat honderden commando’s liet aanrukken als versterking. Ook Kandahar, de tweede stad met ruim 600.000 inwoners, ligt onder vuur. Maar een andere grote stad staat inmiddels op het punt van vallen: Lashkar Gah, met 200.000 inwoners de hoofdstad van de provincie Helmand. Bij de gevechten zijn de laatste dagen zeker veertig burgers om het leven gekomen. Honderden zijn gewond geraakt. Er zijn geen cijfers bekend over het aantal slachtoffers onder de Taliban en de regeringstroepen.
President Ghani geeft het Westen de schuld van de verslechterde veiligheidssituatie. De terugtrekking van de troepenmacht van de VS en de NAVO gaat veel te snel, aldus het staatshoofd. Politieke reacties op deze beschuldigingen blijven uit maar de Amerikaanse luchtmacht voert wel zijn aanvallen op stellingen van Taliban bij Herat, Kandahar en Lashkar Gah flink op. Daarbij zouden mogelijk ook B-52 bommenwerpers vanuit Qatar zijn ingezet.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Afghaanse president: afnemende veiligheid komt door vertrek VS, moeten gevolgen dragen
De afnemende veiligheid in Afghanistan komt volgens president Ashraf Ghani door de “abrupte terugtrekking” van de Amerikaanse krijgsmacht uit het land. Ghani zegt dat er “consequenties” zullen zijn voor de Verenigde Staten. Wat die consequenties zouden zijn, is niet duidelijk. -
PREMIUM27
Consumenten moeten recht op reparatie krijgen: ‘Slechts kwart van weggegooide telefoons is echt kapot’
In de strijd tegen de weggooicultuur moeten consumenten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot product te laten repareren, vindt de Europese Commissie. ,,Je moet niet bang zijn iets uit elkaar te halen, vaak kun je het nog maken.’’ -
VS en VK beschuldigen Taliban van mogelijke oorlogsmisdaden: ‘Tientallen burgers gedood’
De Amerikaanse en Britse ambassades in de Afghaanse hoofdstad Kaboel beschuldigen de Taliban van mogelijke oorlogsmisdaden in het zuiden van het land. De radicaalislamitische beweging zou nabij Spin Boldak, in de zuidelijke provincie Kandahar, tientallen burgers uit wraak hebben gedood. De Taliban ontkent. -
Werkloze vrouw ‘vergeet’ te melden dat ze al 5 jaar op vakantie is: 33.500 euro onterecht ontvangen
Ze was al vijf jaar op vakantie op Tenerife, maar kreeg nog elke maand geld van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), oftewel: de Belgische variant op het UWV. In het Belgische Namen is een vrouw woensdag veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 33.500 euro aan onterecht ontvangen uitkeringen. De vrouw uit het Waalse Profondeville was naar eigen zeggen ‘vergeten’ te melden dat ze een nieuw leven was begonnen, maar moet nu 30 jaar lang 100 euro per maand terugstorten. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Boris Johnson zegt ‘sorry’ voor ‘per ongeluk’ misleiden parlement over lockdownfeestjes
De Britse oud-premier Boris Johnson heeft ‘sorry’ gezegd dat hij ‘onbedoeld’ het parlement heeft misleid over illegale feestjes in de ambtswoning tijdens de coronalockdown. Maar hij houdt vol dat hij dat niet met opzet deed. Dat zei Johnson voor een parlementaire commissie die zijn uitspraken over ‘partygate’ onderzoekt. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
47 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohn Fender
ANN LIMBOS
Wil van Veldhoven
J. Schottelndreier
Johann Dewitt