Volledig scherm
© REUTERS

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden

UpdateDe Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94), het 'beest van Appingedam', is overleden. Hij stierf op 28 september, schrijft het Dagblad van het Noorden. De uitvaart vond plaats in besloten kring.

Volledig scherm
© AFP
Quote

Hij is van ouderdom overleden

Klaus-Peter Kniffka

 ,,Hij is van ouderdom overleden'', zegt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka. Bij Bruins' uitvaart waren volgens hem weinig mensen. Over zijn persoonlijke contact met Bruins wil hij niet veel kwijt: ,,Ik was zijn advocaat dus ik heb hem zo goed mogelijk vertegenwoordigd.''

Bruins meldde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS en vocht aan het Oostfront. Nadat hij gewond raakte, kwam hij terecht bij de de Duitse inlichtingendienst in Delfzijl en opende hij de jacht op onderduikers en verzetstrijders. Bruins vluchtte na de oorlog naar Duitsland, dat hem niet wilde uitleveren omdat hij de Duitse nationaliteit had.

Eind 2013 werd hij vervolgd voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in 1944, maar kreeg geen straf. De Duitse rechtbank in Hagen zette in januari 2014 wegens gebrek aan bewijs een streep door de aanklacht.

Nabestaanden zijn volgens de krant niet verdrietig, maar ook niet opgelucht. Aukeline Blokzijl (99) uit Hoogeveen was de zus van de vermoorde verzetsstrijder en medeaanklaagster in de zaak tegen Bruins. ,,Voor haar was de zaak eigenlijk afgesloten na de uitspraak van de rechtbank'', zegt haar schoonzoon Fred Goetze. ,,En hij was al zo oud.''

Siert Bruins: het beest van Appingedam
Bruins was de laatste nog levende en in vrijheid verkerende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Hij stond bekend als 'het beest van Appingedam' en hoefde uiteindelijk definitief niet de cel in. De rechtbank in het Duitse Hagen liet hem vorig jaar vrijuit gaan voor de moord op de Nederlandse verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944.

De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger moest zich na 70 jaar alsnog verantwoorden voor het doodschieten van Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944. Hij deed dat toen in de buurt van Appingedam.

Bruins maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst. Met zijn handlangers oefende hij een flinke terreur uit in Delfzijl en omgeving. De Groninger was verantwoordelijk voor de dood van verschillende mensen. In Nederland werd hij daarom in 1949 bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. Hij kreeg de toen zwaarste straf voor enkele fatale schietpartijen, waaronder die op Dijkema.

Doodstraf
Uiteindelijk zetten de Nederlandse autoriteiten zijn doodstraf om in levenslang. De Nederlandse oorlogsmisdadiger slaagde er in de laatste dagen van de oorlog in om naar Duitsland te vluchten. Omdat Bruins tijdens de oorlog de Duitse nationaliteit had gekregen, kon hij niet meer aan Nederland worden uitgeleverd. Toch werd 'het beest van Appingedam' uiteindelijk ook in Duitsland veroordeeld, zij het tot een veel lagere straf. Op 22 februari 1980 legde de rechtbank in Hagen Bruins 7 jaar cel op. Hij kreeg die straf voor de moord op twee Joodse broers in Groningen. Bruins bracht in Duitsland uiteindelijk 5 jaar achter de tralies door.

In 2013 onderzocht het Duitse Openbaar Ministerie in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten opnieuw de gangen van de oorlogsmisdadiger. Dat gebeurde nadat AVRO-programmamaker Gideon Levy andere misdaden van de Nederlander onder de aandacht van justitie in Duitsland had gebracht. In november 2012 besloot de aanklager in Duitsland hem alsnog te vervolgen voor de moord op Aldert Klaas Dijkema.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement